Farger av kjoler

Alt du trenger å vite om Pantone

Alt du trenger å vite om Pantone

bli med i diskusjonen

 
Innholdet
 1. Hva er det
 2. Utseendehistorie
 3. Hva er det for?
 4. Fargepalett
 5. Funksjoner for bruk

Fargemodellen "Panton", utviklet av det amerikanske selskapet Pantone, regnes som en referansekatalog med en rik palett av forskjellige nyanser. Å ha mange kataloger er designet for forskjellige utskriftsforhold. Materiellet i denne artikkelen vil hjelpe leseren til å forstå hva Pantone er, hva det er viften som trengs for og hvordan man bruker det.

Hva er det

Under Pantone er det vanlig å forstå et slags system som lar deg velge ønsket tone fra et stort katalogsystem. Dette er en populær verdensomspennende fargemodell, som anses som universell og egnet for enhver form for aktivitet. Faktisk er det et universelt brukt standardisert system for identifisering og valg av farger eller den allment aksepterte fargenivå for hele verden.

Utseendehistorie

Det var en fargepalett når den offentlige utskriften begynte å bytte til et fargest format. På dette tidspunktet var det et presserende behov for å velge en kvalitetspalett, men det var ingen enkelt standard for produksjon av varer i henhold til nye kriterier. Komplisert sak er det faktum at trykkerier var spredt over hele verden. Pantone utviklet en enhetlig palett, tildele et bestemt kodenummer til hver farge i et stort system. Den besto av latinske bokstaver og tall, slik at samme farge kunne brukes overalt i verden.

Et hvilket som helst fargesystem ble opprettet ved å blande flere nyanser, han ble tildelt et bestemt nummer, i henhold til den etablerte klassifiseringen.

Dette gjorde det mulig å bestille trykkutskrifter uten frykt for forvrengning av sluttproduktet. Hver Pantone-skygge kan opprettes ved hjelp av det angitte CMYK-basisfargforholdet for å produsere en bestemt halvtonetone.

Hastigheten og betydningen av å oppnå nøyaktig nyanse var grunnleggende for bedriftens identitet. Kunden kan velge en bestemt utskriftstype fra katalogen, uten frykt for at kunstneren vil forstå fargen på sin egen måte. Med andre ord har fremveksten av Pantone forenklet livet for mange. I dag krever trykkerier layouter i dette systemet.

Hva er det for?

Dette er kataloger av forskjellige farger for orientering i CMYK-systemet. Systemet har ikke bare en klassifisering, men også spesielle kataloger, kalt fans. Avhengig av hva de er for, kan produsenten tilby dem for ulike materialer, for eksempel tekstiler, plast, papir. For papir er referanse bøker delt inn i sine egne underarter: for offset, belagt, belagt mat og glanset.

Informasjonen er imidlertid ikke bare begrenset til fans, den kan presenteres i elektronisk form. Dette er praktisk for designere som kan eksportere det til ulike programmer.

En av nøkkelfunksjonene i Pantone fargesystemet er det faktum at det muliggjør utskrift med fluorescerende og metalliserte fargestoffer.

I lys av dette får skriverutformingen ofte lysstyrke og virker uvanlig.

Pantone fargepaletten er rik på nyanser som reproduseres gjennom prosessfarger. Bruken av en slik palett er praktisk for utviklingen av trykkdesign, fordi når du trykker på dør, blir det ingen forskjeller i farge. Videre kan du oppnå ønsket farge ikke for noen, men for en løp. Dette faktum snakker om besparelser, som er relevant når du bestiller utskrift.

Pantone-systemet kan brukes ikke bare i utskrift: det er aktuelt innen interiørdesign, klær, samt fremstilling av plastprodukter som er malt mens det er i bulk.

Systemet bruker digital identifikasjon av nyanser for utskrift med blandede og triadblekker. Farger-standarder er nummerert i en bok med vifte-folding.

Det er også bemerkelsesverdig at prøvene kan være svært forskjellige, men produsenten insisterer på at viften blir oppdatert hvert år. Ifølge ham, i løpet av året, slites fargene ut og falmer, og blir derfor unøyaktige. Siden august 2007 har Pantone blitt kjøpt av X-Rite, et selskap som produserer fargestyringsutstyr og programvare.

Fargepalett

Representasjonen av farger i Pantone-tabellen kan være forskjellig. For eksempel kan det være en kode som består av tre par heksadesimale siffer hvor hvert par har sin egen fargeverdi. I tillegg kan farger klassifiseres ved hjelp av nøkkelord (si, grønn, svart, rose). Hvis nettleseren ikke forstår et ord, reduseres spektrumet av toner ved å velge bare grunnleggende som er forståelige for alle nettlesere.

RGB-formatet innebærer bruk av tall fra 0 til 255, noe som betyr total mengde av en bestemt farge i den resulterende.

RGBa-formatet er forskjellig fra forrige format. Det ligger i det faktum at den sistnevnte verdien bestemmer nivået av gjennomsiktighet eller alfakanal. Den er satt til en brøkdel fra 0 til 1.

Paletten inneholder mer enn 8000 forskjellige farger. I dette tilfellet kan en kildefarge ha forskjellige grad av metning og variere i temperatur. Det kan være kaldt eller varmt, lyst, svakt, bleket. Spesielt viktig pantonnik for utskrift, hvor selv en liten forandring i farge kan ødelegge alt arbeidet.

Det mystiske bordet eller den såkalte katalogen presenteres i form av langsgående ark av papir, malt i bestemte farger.

Sekvensen er som regel basert på nærhet til hverandre.

Dette er veldig praktisk for brukeren, da han har muligheten til å velge en bestemt tone av en bestemt farge, og ha alle nødvendige nyanser på ett sted foran ham. Uansett hvor mange de er, påvirker det ikke oppfatningen, men det bidrar til å redusere tiden for valg av ønsket nyanse.

Systematikken er slik at bladet er delt inn i soner av samme farge, som forandrer graden av metning, begynner med en mørk tone og ender med den blekede. En betinget vifte dannet av pantone blomster kan begynne med en gul farge, etterfulgt av oker, deretter oransje, koral, rosa, lilla og lilla. Så det kan fortsette å bli nesten svart.

Hvert år nominerer selskapet noen farge i utgangspunktet, vurderer det som favoritt av hele paletten. Fargen er ikke valgt tilfeldig: Representanter for selskapet overvåker tilstanden på planeten innen økonomi, økologi, psykologi og samfunn. Basert på dataene som er innhentet, forbinder de en bestemt farge med dem. For eksempel ble årets farge i 1999 valgt å være himmelsblå, etter noen år (i 2005) var lilla årets beste farge. Etter ytterligere 4 år, Mimosa vant, etter to år, Honeysuckle, i 2014, ble seieren gitt til den skinnende "skinnende orkidéen".

Instituttet engasjert i eksperimentelt arbeid med farge er sikker på at det har innflytelse på ulike områder av livet: ikke bare mote eller utskrift, men også reklame, kino, grafikk, landskapsdesign og andre næringer.

mimosa
kaprifol
Skinnende orkidé

Den opprinnelige fargen vil ikke være den samme på forskjellige materialer. Det avhenger av utskriftsmaterialet: for eksempel hvis papiret er ubelagt mat, er fargene ikke like lyse som på glanset.

I lys av denne funksjonen er fanoppsettene trykt i to versjoner - belagt og ikke-belagt.

Når det gjelder oversettelse av RGB og CMYK, er disse fargene knyttet til en bestemt trykkteknikk. RGB tilsvarer fargene på diodene på skjermbildet, CMYK tilsvarer blekkfargene som brukes i en bestemt skriver eller en annen type utskriftsutstyr. Farger oversetter imidlertid aldri perfekt til hverandre. De er stift knyttet til en bestemt teknikk for opprettelse og er praktisk talt ikke egnet for arbeid med blandingsblekker.

Funksjoner for bruk

Kalibrator nyanser Pantone tillater valg av ønsket farge, eliminerer mindre unøyaktigheter og forskjeller i tonalitet. På grunnlag av et hvilket som helst design eller layout tar du den nåværende fargen, nominert i år i første omgang. Dette kan være fargen på skrifttypen i utskriftsoverskriftene, en geometrisk form i grafisk design, et indre element eller et stykke klær, samt et grensesnittelement, en skrifttype, som fremhever betydelig informasjon i artikkelen.

Pantone paletten er ikke bare lett å velge riktig farge.

I tillegg lar det deg fokusere på de ferdige klare farger, hvis du trenger å finne en harmonisk følgesvenn til en bestemt nyanse. Det er ikke vanskelig å bestemme dette, dessuten kan du også bli styrt av farger på catwalk - de er alltid en slags indikator for de nyeste farge trender som vil bli brukt i alle designområder.

For eksempel, denne sesongen er innsatsen på fargeløsningen, en belastning av energi og vitalitet. I dag er det ingen klar oppdeling i mann og kvinne, som snakker om kjønnsubstand. Det er viktig at den nåværende paletten snakker om styrking i samfunnet, dette er uttrykk, dynamikk og energi.

Kombinasjonen av farge nyanser kan være komplementære, hvor kontraster står overfor hverandre i Itten fargeskjul.

Dette gir en spesiell energi, som gir deg mulighet til å oppnå unike kombinasjoner ved å variere metningsgraden til de to følgesvennene. Modellen av en triadkombinasjon er basert på prinsippet om en trekant, og samtidig velges farger på sine betingede hjørner. Kombinasjonen viser seg å være uvanlig, men ikke blottet for harmoni, selv om dimmede nyanser er valgt for designet.

I tillegg kan kombinasjonen være lik, hvor to eller tre nyanser brukes, som ligger ved siden av fargeskiven. Den separate komplementære kombinasjonen er bygget på et annet prinsipp. I dette tilfellet er de ideelle følgesvennene for en bestemt farge tilstøtende toner til den som ligger akkurat motsatt den angitte fargen.

Denne kombinasjonen lar deg få en kontrast mindre intens, men veldig harmonisk.

Hvis disse ordningene ser ut som den gjennomsnittlige personen er vanskelig, kan du være oppmerksom på kompatibiliteten til de enkelte nyanser, for eksempel:

 • hvit fargen er universell og går bra med alle nyanser av fargepaletten;
 • beige harmonisk ser sammen med blå, brunaktig, smaragd, vin og nøytrale toner (svart, grått, sølv);
 • grå blir følelsesmessig farge når den er supplert med sand, treaktig, lilla, burgunder, rosa eller blå;
 • den rosa fargen er en harmonisk duett med mynte, hvite oliven nyanser, samt en nøytral grå tone;
 • turkis kan dekoreres med en skygge av fuchsia, kirsebærrød, brunaktig, krem, mettet lilla;
 • fiolett ser ganske harmonisk ut hvis du kombinerer den med oransje, rosa, oliven, grå eller hvit;
 • lime fargen er i harmoni med grå, brun, oransje, solbrun;
 • orange kan kombineres med rød, blå, mynte, så vel som hvit eller svart.

Å bestemme nummeret til ønsket farge er enkelt: Som regel er det signert med den personlige pantone-koden eller har HTML-koden. For eksempel kan innskriften "PANTONE Yellow 012" eller koden "# FFD200" vises nær den ønskede skyggen av gul.

  Hvis skyggen må bestemmes i trykkeriet, er det enda enklere å velge ønsket alternativ: bruk bare den eksisterende katalogen. Når det gjelder den elektroniske versjonen, kan det forekomme uoverensstemmelser i halvtoner, som forklares av skjermens bakgrunnsbelysning. Hvis kunden tviler på nøyaktigheten av tonene, kan han ta paletten og se på et utvalg av fargen som produseres, kontroller nyanser.

  Elektronisk katalog
  Utvalg av farger

  Hva er Pantone og hvordan du bruker det, se nedenfor.

  Skriv en kommentar
  Informasjon gitt til referanseformål. Ikke medisinske. For helse, kontakt alltid en spesialist.

  mote

  skjønnhet

  relasjoner