Nasjonale kostymer

Kasakhsk nasjonal kostyme

Kasakhsk nasjonal kostyme

bli med i diskusjonen

 
innhold
 1. historien
 2. funksjoner
 3. stoffer
 4. Klippet. Farge. nyanser
 5. arter
 6. Bryllupskjole
 7. Smykker og tilbehør
 8. hodeplagg
 9. sko
 10. Vinter klær
 11. beltet
 12. Moderne modeller

historien

Den kasakhiske nasjonale kostymen personifiserer den lange historien om utvikling og dannelse av befolkningen i Kasakhstan. Han endret og forbedret seg gjennom århundrene, og beholdt de gamle forfedrenes tradisjoner.

I dannelsen av den nasjonale kostymen til de kasakhiske, presenterer funksjonene i dens kutt, tilbehør, stil og typer ornament materiale og åndelig kultur av nasjonen.

Som i speilet reflekterer det alle aspekter av livet: et vanskelig klima, geografisk beliggenhet, økonomisk tilstand, sosialt miljø, livsstil og hovedaktiviteten til befolkningen. Emnet for nasjonal stolthet i Kasakhene, han legemliggjort den nasjonale farge og lyse identitet.

funksjoner

Den tradisjonelle kostymen gjenspeiler alltid stilen og livsstilen til sine folk, så kostymen til hver nasjonalitet har sine egne nyanser, egenskaper og forskjeller fra andre nasjoner. Den kasakhiske nasjonale kostymen var ikke noe unntak.

En tradisjonell kostyme kan lett avsløre hemmeligheten til stammen tilknytning og sosial status av eieren.

 • Både mann og kvinne, utstyrt klær, hengslet, med lukt på venstre kant.
 • Kvinners antrekk var rikt dekorert med elegante frills og frills.
 • På høye hatter utsmykket med juveler, fjær, mønstret broderi.
 • Uoverensstemmelsene mellom festlige og uformelle klær var minimale: Festivalen ble kuttet fri, og smykker og tilbehør var større.
 • Minimumspekteret av farger i en dress med det optimale antall nyanser.
 • Klærne ble nødvendigvis dekorert med en slags "logo" - unike originale striper, mønstre, veving, ornament i nasjonal stil.
 • Klærne var veldig komfortable og praktiske, det var egnet for ridning, og for å overnatte i en unfriendly steppe, og festligheter og arbeid.
 • Kasakherne har en tradisjon som har overlevd til i dag - å presentere som en gave en rikelig brodert nasjonal etnisk mønster kappe - "Shapan".

stoffer

De eldgamle forfedrene til de kazakhere lagde klær av skinn og pels. Etter å ha engasjert seg i nomadisk storfeavl, la de til dette tynne valgfiltet, filt laget av sau og kamelull, som de lærte å lage seg selv. Disse materialene har blitt de mest populære og billige, da leverandørene deres alltid var til stede.

På grunn av det faktum at på Kasakhstan territorium kjørte "silkeveien", begynte handelsmenn å forsyne Kasakhene med bomullsstoffer, silke, brokade, fløyel, sateng. Ved nærvær av dyre stoffer i en dress, kan man dømme den økonomiske situasjonen til eieren.

Klippet. Farge. nyanser

Kasakhsk nasjonal kostyme har alltid stått ut med lyse, lyse farger som et bevis på velstand og velvære. Kvinner klær, så vel som menn, skinnet med alle nyanser av grønt og gull, rødt og blått.

Klippet av klær er standard og ganske monotont: montert klær, ekspanderende nedover, koniske hodeplagg.

arter

 • mann

Sammensetningen av menns settet inneholder masse harem bukser, undershirt, kappe, høy lue, belte, støvler. Funksjonen i buksene er i saueskinninnsatsene, som tjener til å beskytte huden mens du kjører under lange besetninger. En lignende funksjon utføres av lange støvler, som er gjemt i bukser. En skjorte laget av bomullsstoffer som en tunika med en stand-up krage eller en nedre krage.

Ytterklærne til den fattige delen av den mannlige befolkningen var en vattert kappe laget av kamel, sauerull eller ruskind. De rike og rike kazakerne brukte camisoles eller beshmet, for skreddersy som ble brukt silke, brokade, fin klut, fløyel.

 • kvinne

Tidligere, da kvinner rides på linje med menn, var kostymen forskjellig fra menn, bortsett fra nærvær av et skjørt som svingte åpent for begge sider. Resten av settet var det samme, men varierte i stil og kuttet. Senere ble en annen lagt til i dette ensemblet - en kjole med flared skjørt.

Kvinners antrekk ble satt i henhold til alder. For jenter og jenter var de vanligste klærne en maksimalt tilpasset lys kjole med flere rader med friller langs hemmet, nederst på ermene og kragen; fargerik fløyel jakke; bukser, lue og belte, brodert og dekorert med alle slags mønstre og juveler.

Kostymen til en gift kvinne ble preget av hodeplagg og eldre - med et belte og fargestoffer av en kamisole. Hvis unge jenter har flerfargede, lyse, saftige kamisoler, så nyanser av modne kvinner i kamisoler med utelukkende mørke farger. Klærne til de kazakanske kvinnene er fulle av skjønnhet, rikdom og luksus.

En fargerik og munter kvinnelig drakt er laget for å få en kvinne til å se ut som en lys blomst blant kjedelig steppe monotoni.

Bryllupskjole

Den kazakiske jentens brudekjole fortjener en egen beskrivelse. For å skape dette mesterverket av storhet ble det tatt bare dyre materialer og stoffer. Kjole ble sydd av sateng, silke, taft, organza. For produksjon av et nasjonalt pryd, som måtte ha vært tilstede, ble perler, gullbånd og bånd brukt i løpet.

Valget av stoffets farge på brudekjole var ikke tilfeldig. Prefekt ble gitt til rødt som et symbol på ungdom og livets blomstring, samt blå som et symbol på en skyløs himmel, varme, renhet og integritet. Kjolen hadde en kamisole, som var i tråd med kjole og ble også dekorert med broderi, smykker, juveler.

Den viktigste egenskapen til en brudekjole er en fenomenal hodeplagg, som kalles "saukele". Han var en del av dowry, måtte være dyrt og luksuriøst, fordi denne kjegleformede lue, dekorert med en stor mengde smykker, var et mål på brudens velferd.

Det tok mye tid å skape den (noen ganger mer enn et år), arbeidskraft (skreddere og gullsmedere, blonderhandlere og needlewomen arbeidet med det), midler (gull, perler, edelstener ble brukt til innfødning).

Smykker og tilbehør

Den overflod og luksusen til smykker har ingen betydning. De er til stede i nesten alle plagg. Sondringen mellom typer, former, materialer, metoder for å lage dekorasjoner kan være et karakteristisk tegn på mennesker etter alder, sosial og familiestatus, regionalt grunnlag.

Dekorasjoner har også spilt rollen som uavhengige komponenter, noe som gir kostyme individualitet og originalitet.

Et viktig fragment, som gir den nasjonale ensembleidentiteten, er ornamentet. For jenta var det obligatorisk å lære broderi. Ved å forstå broderi teknikker med en plattform, en satinsøm, ved hjelp av en nål, en øl med en krok og hoops av forskjellige former for arbeid, ble de gjennom årene dyktige håndverkere og nålevenner.

Brodert med silke, gulltråd, lurex, perler. Broderimønsteret kan være den mest varierte: Reliefmønsteret er et naturlig mønster som skildrer representanter for den lokale fauna og flora. Noen ganger broderier, striper, applikasjoner avbildet en hel tomt.

Det var mange elementer av innredning i klær. Disse var ringer, ringer, øredobber, anheng, armbånd, samt plater, spenner, metallplater og plaketter av de mest varierte former. Avhengig av rikdom av familien, ble bronse og sølv, kobber og gull, farget glass og perler, koraller og perlemor, agat og turkis brukt til å lage dem. Og selvfølgelig er den tradisjonelle nyansen dekorasjonen av kjolen med fuglfjær og verdifulle pelsverk.

hodeplagg

Kasakhanske hatter er kjent for en rekke stilarter, en rekke materialer for deres produksjon og et enda større antall tilbehør og smykker som gjør hver lue unik.

Kasakhene har lenge innpodet en spesiell respekt for hodeplagg. Det ble ansett å være utilgjengelig for å banke noens hatt ut av hodene sine, casual kaste eller donere deres.

Skullcap er generelt anerkjent kasakhisk hodeplagg. Brukes av sine barn, tenåringer, gamle mennesker, menn og kvinner. Hun syet av bomullsstoffer, sateng, fløyel, klut, silke.

Om sommeren var den mest populære blant mennene en lue med bøyd hatt laget av filt. I vinterkjøtt ble saueskinnhatter ansett som uunnværlige, barn ble sydd av ræv. Hetten på hetten beskyttet frost fra skuldrene og nakken.

Jentene hadde bare to typer hodeplagg, denne skalleskallen og vinterhatten, trimmet med pels. Men det bredeste spekteret av farger og et stort utvalg av ornamenter.

Hustruen til den giftede kvinnen ble dekorert med en lue, som ble satt på hodet og dekket overkroppen, og bare forlot ansiktet. En turban ble såret fra oven. Et stykke hvitt stoff ble laget; broderi og dekorasjoner fungerte som dekorasjon.

sko

I århundrer har de kasakhere endret seg og forbedret sitt nasjonale skotøy, og tilpasset det til det nomadiske livet, til de oppnådde et optimalt resultat. Sko, som oppfyller alle krav til praktisk og komfort, har blitt høye støvler, der det er praktisk å ri, med brede topper, der det er praktisk å fylle buksene.

Det er nesten det samme hos menn og kvinner.

Sommer støvler skilt hæl og buede tær. Sko, som alle elementene i kostymen, var rikt dekorert, spesielt for kvinner. Støvler av unge jenter og kvinner ble dekorert med broderi og applikasjoner. Eldre hadde støvler uten hæl. Om vinteren ble støvlene satt på varme følte strømper. De fattige og hyrder hadde på seg følte støvler med skinnsåler.

Vinter klær

Uten en beskrivelse av vintertøy, ville en historie om kazakanske klær være ufullstendig. Pelsjakken har ingen betydning, vurderer hvor utaknemlig og alvorlig de kasakhstanske steppene er.

Over tid mestrer de kazakhere kunsten å lage pels, lær og sy klær fra dem. Saueskinn, geit, kamelpelsfrakker var den billigste og ettertraktede. Pels og hud av ville dyr ble alltid verdsatt.

Tigrene, saigas og kulaner ble ansett som eiere av dyre skinn, blant de pelsbærende dyrene, ble pelsen av friteren, muskraten, ræven og vaskebjørnen stående ut. Pelsfrakker ble laget fra nedslaget av lønn, svan og rektor. Men mest verdsatt marten og sabelen. Pelsfrakker dekket av klut, silke eller brokade var stolte av rike kazakhere.

Den enkleste versjonen av varme klær til de fattige er en lang kappe, laget av kamelull eller filt, som beholder varmen godt.

beltet

Med hengslet og ikke festet ytre klær, var beltet et integrert element i den.

Mennsbelte var laget av lær, noen ganger av silke eller fløyel. Lærbelte ble dekorert med dekorative preget, formet metallinnsatser, spartret med dyrebare og halvedelstener, fancy striper av bein. Spenner ble laget i form av figurer av dyr eller fugler.

Kvinner belter hadde likheter med menn, men de var bredere og mer elegante: silke og fløyel, brodert med gulltråd og perler, vevd av geit eller kamelull.

Moderne modeller

Det moderne utseendet på den kasakhiske tradisjonelle kostymen har blitt dannet i svært lang tid.

Den tradisjonelle stilen til nasjonalt klær i dag bæres bare av den eldre generasjonen.

Men saftige levende farger, nasjonalt unikt ornament, subtilitet og eleganse, som alltid har vært iboende i det sakramentale kostuumet til det kasakhiske folket, og som skiller seg fra andre nasjonaliteter, blir stadig mer populært blant dagens innbyggere i Kasakhstan, noe som gir de kazakhiske designere og designere en uuttømmelig kilde til fantasi.

Den nasjonale kostymen for jenter blir svært populær i dag. Han er slitt til å utføre på scenen, og på dager med statlige og nasjonale helligdager, når små kazakh kvinner i tradisjonelle kostymer går langs gatene.

Skriv en kommentar
Informasjon gitt til referanseformål. Ikke medisinske. For helse, kontakt alltid en spesialist.

mote

skjønnhet

relasjoner