Nasjonale kostymer

Mordovian nasjonal kostyme

Mordovian nasjonal kostyme

bli med i diskusjonen

 
Innholdet
 1. Kvinners nasjonale kostyme
 2. Menns nasjonale kostyme
 3. sko
 4. Barnas nasjonale kostyme
 5. Moderne modeller

Mordva er en av de fino-ugriske etniske gruppene som tradisjonelt bodde i sentrale Russland og Volga-regionen. Historien til denne nasjonen la merke til på alle turer av livet, og klær var ikke noe unntak.

Mordovian nasjonalkostyme dukket opp i begynnelsen av utviklingen av denne nasjonaliteten blant bondebefolkningen, og var utstyrt med noen karakteristiske trekk, for eksempel spesifikke kutt, spesielle stoffer, spesielt utvalgte dekorasjoner.

Opprettelsen av Mordovian kostyme reflekterte dette folks identitet. Mordovian kostyme, spesielt kvinnelig, veldig fargerik. Noen historikere anser skapelsen av kostymer av denne typen som toppen av Mordovian kvinners håndverk.

Som regel laget Mordovian håndverkere stoffer for å skreddersy på egen hånd. For skjorter, de vevet et sterkt, tett linne; for yttertøy gjorde de klær og ullstoffer. Til tross for at den nasjonale kjolen var delt inn i to typer som var karakteristisk for to etniske grupper - Erzi og Moksha - hadde hun mange forenerlige egenskaper.

Disse inkluderer:

 • Hovedlaken til sying, vevd av lin eller hamp hvit;
 • skjorten og yttertøyet hadde en rett kutt;
 • Obligatorisk broderi på enkelte elementer av ulltråd. Broderi var oftest rødt, mørkblått eller svart;
 • Perler, mynter og skall ble brukt som dekorasjoner;
 • sandaler trukket fra bast;
 • For å gi beina en massiv og jevnhet, ble de i tillegg pakket med onuchami.

Det er verdt å merke seg at på grunn av at kostymen ble opprettet av bondegården, er det veldig behagelig i hverdagen. Alle deler hadde en viss funksjonalitet. Og delene som fungerte som dekorasjon kunne fjernes eller kledd, avhengig av situasjonen.

Mordovian kostyme er utrolig vakker på grunn av det store antallet ekstra elementer, rik broderi. Med tanke på de ulike alternativene for etterbehandling, ikke slutte å bli overrasket og beundre fantasien til mestere, deres harmonisk utviklede smak.

Kvinners nasjonale kostyme

Spesielt fremstående kvinners nasjonale kostyme.

Dette er en av de få typer nasjonalt klær som en kvinne ikke fullt ut kunne ha på seg, men ble alltid tatt til hjelp av håndverkere. Noen ganger klarte prosessprosessen to timer!

Antrekkene til kvinner Moksha hadde mer farge og flerfarget, sammenlignet med Erzya.

Hoveddelen av den kvinnelige kostymen er en panar (skjorte), laget av hvitt sengetøy, dekorert med håndbroderte. Ved broderi, ornament, farge, var det mulig å enkelt identifisere kvinnens tilhørighet til en bestemt etnisk gruppe. Skjorten hadde ingen krage og var veldig mye som en tunika. Denne delen av kostymen var i begge etniske grupper: Erzi og Moksha.

Moksha-kvinnens skjorte var belagt med en spesiell belteramme. De dekorerte den med myke dusker. Mokshas skjorte var vanligvis kortere enn Erzi, så de heklet buksene sine - poksty.

Moksha brukte spesielle håndklær som dressing ornament, Keska Rutsyat, deres nummer nådde seks.

I stedet for en ramme brukte Erzya en kompleks dekorasjon som et beltepulver. For øvrig ble puljen dekorert, det var mulig å finne ut om rikdom av en kvinne, om henne som tilhører et bestemt slekt. Rike Mordovian-kvinner overdådig dekorerte beltet med skall, perler, syet perler, mynter, paljetter. Som et resultat kan båndets vekt nå 6 kilo.

Et interessant faktum er at hver Erzya-jente måtte gjøre et slikt belte til flertallet hennes. Og så gjennom hele livet var han hennes integrerte følgesvenn. Mordovian kvinne var tvunget til å dukke opp blant menn bare med et basseng.

Det var to typer Pula smykker. Høyre side ble dekorert med broderi. Så, nesten til knærne, ble en fryns sydd, oftest svart, men på helligdager erstattet de den med blå eller grønn.

Fra oven hadde kvinner en kjole som en sundress eller en kafton krd.

Også ofte slitt lang, nesten til knærne ermeløs svart, som hadde mange bretter på ryggen.

Overtøy Mordovians laget av lerret og dekorert med broderi, bånd. På Erzya ble det kalt Rutsya og ble brukt kun i høytidelige anledninger. Moksha hadde på seg yttertøy (muskas) hver dag.

Stor verdi i folkeklær ble gitt til dekorasjoner. Takket være dekorasjonene kan en kvinne uttrykke sitt humør, legge vekt på hennes status. Hva var kjennetegnet ved smykker?

 • et bredt utvalg av temporale pendants dekorert med steiner, fuglfjær, perler.
 • unge jenter dekorert pannen med hjelp av en kantet stoffstrimmel. Fransen er oftest laget av drakefjær.
 • Håret ble dekorert med scythee, som ble vevd av perler.
 • sirkler ble kuttet ut av papp eller bark, de var dekket med lyst stoff og enten brodert eller dekorert med perler. Slike sirkler ble syet til hodeplaggene over ørene.
 • pectorals beundrer deres mangfold. Det kan være perler og halskjeder med glassperler. Bibs, syet av lær eller stoffstrimler, var veldig populære med moksha. Bibs dekorert med broderi, knapper, skaller, bånd.

Hodeplagg Mordovians skiller seg fra gifte og ugifte kvinner. Jentene brukte et smalt bandasje av dekket med brodert klut og beaded papp. Gift kvinner hadde forskjellige hatter. Hovedregelen er at hatten skal ha helt skjult håret til en kvinne.

Erzyanki foretrukket høy konisk eller sylindrisk pangos, og Moksha hadde trapezoide caps. Også brukt hodehåndklær eller sjaler. Tradisjonelt spiste kvinner ikke smykker for å gjøre deres antrekk annerledes i skjønnhet og mangfold.

Menns nasjonale kostyme

Sammenlignet med kvinners klær, var ikke menns klær forskjellig i slike farger og forskjellige elementer.

Mordovian menn på mange måter hadde klær som likte russiske menn. Hemp skjorte (panar) og bukser (ponker) var grunnlaget for Mordovian kostyme. For høytidelige anledninger hadde de en mer elegant skjorte av fint lin. Panar ble aldri tucked i buksene hans, men slitt over en ponx, belagt med belte-sash.

Kushaku lagt stor vekt på. Det var laget av kuvert, og som et smykke ble en spenne av jern, bronse eller sølv brukt. Spenningen kan være ringformet eller solid med et spesielt skjold for å feste på beltet. Beltdekorasjon ga spesiell oppmerksomhet. Stener, intrikate mønstre, metallinnlegg var en integrert del av Mordovian-mannens sash.

Beltet tjente også å feste våpen eller annet utstyr.

På sommeren supplerte mennene seg med en annen hvit skjorte. Moksha ringte henne muskas, og Erzya - rutsya. På høsten og våren ble klærne deres supplert med et ullfrakk med puter bak i midjen. Også i hverdagen var chapan - swing caftan, har en bred lukt og lange ermer. Om vinteren legger de på lange saueskinnsjakker.

Menn brukte følte hatter med kort kant som en lue. Tørke hatter med tiden erstattet den tradisjonelle hatten. Om sommeren reddet de seg fra solen med bomullsdrager, og om vinteren varmet de seg med en lue med øreflipper.

sko

Både kvinner og menn var skudd i sandaler. Det beste materialet var elm eller linden. I høytidelige anledninger brukte Mordovians kalv eller kuvert lær støvler.Støvlene hadde en spissformet form og en brettet oppstart. Som russerne brukte Mordvinians følte seg støvler om vinteren.

Før du satte på skoene dine, ble beina dine pakket inn i en fotduk. Vanligvis var det to par: de øvre kalvene og de blå for føttene. I den kalde årstiden på toppen av bastards ofte brukt klut onouch. Glatte og tykke bein innpakket i onuchi snakket om den gode smaken av vertinnen.

Barnas nasjonale kostyme

Mordovian barnedraktum var ikke mye forskjellig fra en voksen. Bare i versjonen for jenta hadde mye mindre lag og dekorasjoner.

Moderne modeller

For tiden finner man den Mordovian nasjonale kostymen ganske sjelden. I hverdagen bruker de ikke lenger den. Noen elementer finnes i landsbyene blant eldre. Komplett sett med alle mulige dekorasjoner presenteres kun i hus av folkekunst eller lokale lore museer i Mordovia, og påminner om den moderne generasjonen av ferdighetene til de gamle håndverkene.

Skriv en kommentar
Informasjon gitt til referanseformål. Ikke medisinske. For helse, kontakt alltid en spesialist.

mote

skjønnhet

relasjoner