Nasjonale kostymer

Russisk folkedrakt

Russisk folkedrakt

bli med i diskusjonen

 

Til tross for navneendring og det politiske systemet, Vårt land bærer de gamle og spesielle kulturverdiene til våre forfedre. De består ikke bare av kunst, tradisjoner, karakteristiske trekk ved nasjonen, men også i nasjonal kostyme.

Opprettelseshistorie

Den gamle russiske kostymen anses å være den nasjonale kjolen til Russlands befolkning av pre-Mongol invasjonen og Muscovy, før Peter kom til makten. Hog dannelsen av spesielle egenskaper av klær ble påvirket av flere faktorer: Nære forbindelser med Byzantium og Vest-Europa, mednivå klimatiske forhold, aktiviteter av det store flertallet av befolkningen (storfeavl, jordbruk).

Klærne ble sydd hovedsakelig av lin, bomull, ull, og i seg selv hadde det et enkelt kutt og en lang, lukket stil. Men de som hadde råd til det, på alle mulige måter dekorert et beskjeden antrekk med ubøyeligste dekorative elementer: perler, perler, silkebrodering, broderi med gull eller sølvtråd, pelsbekledning. Den nasjonale kostymen ble også preget av sine lyse farger (crimson, scarlet, azurblå, grønn).

Kostymen fra Moskva Rus fra det 15. til det 17. århundre beholdt sine karakteristiske trekk, men gjennomgikk noen endringer i retning av et mer sofistikert kutt. Klassedivisjonene påvirket forskjellene i befolkningens kostymer: Den rikere og mer bemerkelsesverdige var personen, jo mer flerskiktet var hans klær, og de ble slitt både innendørs og utendørs, uansett årstid. Swing og tilpassede klær dukket opp, og øst og polsk kultur utøvde sin innflytelse. I tillegg til lin, klut, silke og fløyelmaterialer ble brukt. Det er en tradisjon å sy klare klær og rikelig dekorere dem.

Ved begynnelsen av XVII-XVIII århundre utstedte Peter jeg avgjørelser som forbød alle bortsett fra bønder og prester å bære nasjonale kostymer, som spilte en negativ rolle i utviklingen. Beslutninger ble utstedt for å etablere politiske relasjoner med de europeiske allierte, for å vedta sin kultur. Folk ble voldsomt innblandet i smak, erstattet av elegante, men langkøte og ubehagelige flerskikts klær med mer komfortable og lette europeiske klær med korte kaftaner, lavt kjole.

Den russiske nasjonale kostymen forblir i bruk av folket og selgerne, men likevel vedtatt noen motetrender, for eksempel en solbrunte under brystet. I andre halvdel av det XVIII århundre gjorde Katarina II et forsøk på å returnere noen nasjonal identitet til de europeiske kostymer som kom inn i mote., spesielt med hensyn til materialene som brukes og pompen på overflaten.

Det 19. århundre brakte tilbake etterspørselen etter nasjonal kostyme, hvor patriotisme, som øker på grunn av den patriotiske krigen, spilte sin rolle. Sundresses og kokoshniks returnerte til bruk av edle damer. De ble sydd fra brokade, muslin, batista. Utseende klær, for eksempel "kvinnelig uniform", kan utover ikke ligne en nasjonal kostyme, men har fortsatt en viss symbolsk oppdeling i en "skjorte" og "sundress". I det 20. århundre, på grunn av separasjon fra europeiske leverandører, var det en slags retur av nasjonale antrekk, og i andre halvdel, på 70-tallet, var det ikke mer enn en fasjonabel trend.

Til tross for det faktum at det er et bestemt tradisjonelt sett med klær, på grunn av landets store territorium nasjonal kostyme tok på seg egenskapene til enkelte regioner. Det nord-russiske settet er en kjole, og en litt mer gammel sør russisk - en ny. I det sentrale Russland var faren mer lik nord, men det ble møtt trekk i de sørlige regionene.

Sundresses var hengslet og døve, hadde en trapesformet stil, syet av en eller flere lerretter. Mer enkle solbriller er produkter på stroppene, rett kutt. Festlig syet av silke og brokade, og til daglige aktiviteter og livet - klut og calico. Noen ganger på toppen av sundressen hadde en varm jakke.

Den sør russiske kostymen inkluderte en lang skjorte og en lakkert skjørt - slitt ut. Poneu hadde på seg t-skjorten sin, viklet rundt hofter og festet ullsnoren til midjen. Hun kunne være både hengslet og døvt, supplert med et forkle.

Hver provins hadde sine egne preferanser og særegenheter i dekorasjon, farger, elementer og til og med navn. I Voronezh-guvernøratet ble oransjefargede broderier dekorert, geometriske symboler fordelt i Arkhangelsk, Tver og Vologda, og det faktum at i Yaroslavl Governorate ble kalt "feryaz", i Smolensk var det "Fortlin".

I den moderne verden, sitt eget spesielle mote, men folket har interesse for kilder, nasjonal kjole. Tradisjonelle antrekk kan ses på museer og noen ganger på utstillinger, de brukes til teater- og dansopptredener på ferie. Mange designere og motedesignere bruker de karakteristiske egenskapene til russisk folkedrakt i sine samlinger, og noen av dem, som forskere, går dypt inn i detaljert studie, for eksempel Sergey Glebushkin og Fyodor Parmon.

funksjoner

Til tross for de store forskjellene i regioner og til og med provinser, kan man utelukke de vanlige egenskapene til nasjonale russiske klær: lakkering, flared silhuett, lyse farger, rike ferdigstillinger.

Klippets mangfold var karakteristisk for alle deler av befolkningen. Mens på de arbeidende menneskene kunne klærne bestå av syv elementer, hos rike adelsmenn allerede fra tjue. Ett klær ble satt på over en annen, enten det var oar, døv, lue, på fester og bånd. En næringssilhouette er praktisk talt ikke særegen for den nasjonale, tvert imot er frie, trapesformede stiler i høy grad, og lengden er i de fleste tilfeller etasje.

Langt siden den russiske befolkningen hadde en lidenskap for lyse farger som gir glede. De vanligste er røde, blå, gull, hvite, blå, rosa, crimson, grønn, grå. Men hverandre hadde hver provins sine egne preferanser i nyanser, hvorav mange var: kirsebær, kirsebær, smoky, nese, sitron, valmue, sukker, mørkellter, saffron - og det er bare noen få av dem. Men svart farge ble bare brukt i elementer av enkelte regioner, og så var det lenge knyttet utelukkende til sorgende klær.

Fra gammel tid hadde broderi en hellig betydning for den russiske nasjonale kostymen. Først og fremst handlet hun ikke som dekorasjon, men som en talisman, beskyttelse mot onde ånder. Den hedenske symbolikken synker ikke til glemsel, selv med kristendommens fremkomst, men ornamenterne har fått nye elementer, som kombinerer de gamle slaviske og nye kirkemotiver. Beskyttende sjarm broderte på kragen, mansjetter, hemme. Den vanligste fargeløsningen var røde tråder på et hvitt lerret, og etter det begynte multikoloriteten å spre seg.

Over tid oppnådde broderi et ganske dekorativt tegn, selv om det i seg selv inneholdt plott av gamle ornamenter og mønstre. Utviklingen av gullbroderi kunst, ferskvann perle broderi og håndverk, som ble overført fra retter og møbler til klær, spilte også en rolle i å endre verdien. Det opprinnelige russiske mønsteret tar for seg geometriske strenge former, nesten fullstendig fravær av avrundede elementer, som var forårsaket av broderingsteknikken. De vanligste motivene og spesifikke symbolene er: Solen, blomster og planter, dyr (fugler, hester, hjort), kvinnelige figurer, hytter, figurer (diamanter, fasadekryss, sildben, rosetter, åttekantede stjerner).

Bruken av håndverk, for eksempel Khokhloma eller Gorodets-maleri, ble tatt i bruk senere.

I tillegg til broderi ble adelkjoler dekorert med knapper. (treknapper innfestet med cantle, blonder, perler og noen ganger dyrebare steiner), tilruzhevom og pels på hem og nakke, striper, halskjeder (brodert med perler, festet krage av sateng, fløyel, brokade). Av de ekstra elementene er falske ermer, belter og sashes, sekker syet til dem, smykker, koblinger, hatter.

arter

Den moderne kvinners nasjonale kostyme er en slags samling av flere egenskaper samtidig, for det er faktisk mange typer og varianter av den opprinnelige russiske kostymen. Ofte forestiller vi oss en skjorte med voluminøse lange ermer, en farget eller rød solskinn. Imidlertid er den forenklede versjonen, selv om den er den vanligste, langt fra den eneste siden mange designere og folkekunstnere bare går tilbake til tradisjonene i deres regioner, noe som betyr at forskjellige stilarter og elementer kommer i bruk.

Kostymer for jenter og barn De er svært lik voksne modeller og inkluderer skjorter, jakker, bukser, solbriller, forklær, skjørt, hatter. For det meste barnas modeller kan sys med korte ermer, for mer komfort, og i prinsippet å ha et generelt utseende av en kjole, men med enkelte nasjonale elementer. For tenåringsjenter er det et større utvalg av voksne modeller, og ikke bare solbriller og skjorter, men også pelsjakker, som har endret seg.

Vinter folkedrakt er mye tungt klær. I tillegg til en varm ullsarafan er en del av antrekket for den kalde årstiden et kort svingjakke, en fjærkjoler, en varm jakke, polstret jakker, pelsjakker, ullstrømpebukser, varme hatter og sjaler. I de rikere versjonene av dagens pels.

ferie

Stage kostymer Det finnes to typer: mest lik ekte nasjonale kostymer (for koret), der skreddersyrreglene blir observert og stilisert, som har mange tradisjonelle elementer, men de nødvendige avvikene er tillatt. Kjoler til dans, russisk folkedans eller andre dansestiler bør først og fremst være så behagelige som mulig, så skjørtene kan bli forkortet, altfor frodige, og ermene er ikke bare lange, men også "lommelykter". I tillegg er sceneklær, dersom det ikke er teatralsk produksjon, rikt dekorert og så lyst som mulig, og tiltrekker seg oppmerksomhet.

Spesielt elegant og luksuriøst utseende bryllup nasjonale kostymer. For de rike og edle ble de sydd av tunge dyre stoffer, og folket hadde råd til enklere, for eksempel lin. Hvit farge ble ansett som et symbol på hellighet, derfor ble brudekjoler laget i andre farger - sølv, fløte eller flerfarget, elegant. Tilstedeværelsen av broderi symboler av flora - bær, blader, blomster ble ansett obligatorisk. I tillegg inneholdt begrepet en brudekjole fire sett med klær samtidig - for et bryllupsfeste, bryllup, seremonier og feiringer.

Folkedrakter så nært som mulig til kilden. Håndverkere gjenskaper kostymer med de karakteristiske egenskapene til en bestemt region, provinsen. Karneval kostymer kan lignes på folklore eller omvendt bli forenklet på mange måter. Men ferie kjoler er utvilsomt lyse og mest dekorert.

I moderne stil

Nasjonal smaken er en av de spesielle stilene i mote.fordi det innebærer forveksling av moderne motetrender og tradisjonelle funksjoner i kulturen til et gitt folk. Slaviske og russiske motiver er elsket ikke bare av våre landsmenn, men også av noen utenlandske designere. I slike klær kan du dukke opp uansett når du ser på ultra-stilig og passende.

Den moderne stilen adopterte i seg selv primært farger, ornamenter, broderi. Kjente mønstre finnes på fasjonable blyantkjørt, knelangskjoler, bluser.Lang kjoler og solbriller i gulvet ser den mest autentiske nasjonale kjolen. Jeg endret mote og individuelle elementer, spesielt for stoles og sjaler, sko, hatter.

elementer

Folkedrakt inkluderer klær, sko, hatter. Hovedelementet er en lang skjorte, over hvilken en solkledning, skjørt eller subwoofer er satt på, festet med et spesielt belte. Over kappene og skjørtene bruker noen ganger et forkle. Over skjorten og sundressen er akseptable damer, pelsjakker.

Den tradisjonelle hodeplagg som har kommet ned til vår tid er en festlig kokoshnik, men foruten ham er en del av kostymen hoops, bånd, pannebånd, skjerf. Autentisk antrekk innebærer obligatorisk bruk av smykker, perlekjeder, broderte avtagbare krager. Blant skoene er det verdt å nevne støvler og lange støvler, bastesko, følte støvler for vinteren.

klut

I Russland ble sengetøy, sengetøy, klut, silke, fløyel og ullmaterialer brukt til å skreddersy, og kindyak ble brukt som foring. Disse stoffene var tilgjengelige for det overveldende flertallet av befolkningen. Men den rike klassen kunne ha råd til dyre kostymer laget av taft, damask, brokade, obyar, satin, kutni, satin, flekkete.

Moderne kostymer er sydd av bomull, gabardin, sateng, lin, viskos silke, strikkevarer, crepe satin, chiffon, tulle, jacquard.

Hvor kan man kjøpe eller leie?

Det er lettest å leie russisk folkedrakt i karnevalsklærbutikker. Ofte er kostymer ganske monotont, enkle, laget av billige materialer som er tilgjengelige. Dans- eller sceneklær kan syes på ordre fra kostymedesigner og i atelier som tilbyr slike tjenester. Men du kan kjøpe en ferdig klær på mange steder som synger ikke bare stilisert klær, men ligner også tradisjonelle slaviske klær. Disse nettstedene er enkle å finne i en søkemotor, og en av de mest berømte er den russiske vintagebutikken (bestavantage).

bilder

  • Kostyme fra samlingen "The Enchantment of the Russian North." En elegant sarafan av rik blå farge med et blomstert svart og oransje ornament, en beige pelsjakke og korund i tone (hodeplagg) og et varmt skjerf over det. Siden kostymen er vinter, er de mest egnede skoene kjente støvler.

  • En løs rød solskinn på stroppene, gulvlengde, beltet under brystet med et brodert belte. Under en solskjorte med lange rette ermer og en utskrift med tradisjonelle mønstre.

  • Vinter rød solskinn laget av tykt stoff og broderte valmuer på hemmet. Over drakten er det en svart pelsjakke med pelsbeskjæring av sidene og brede flakkede ermer, skinnklemmer, broderi, samt på solskinn. Ved foten av støvlene, og på hodet hans - en lue med pelsbekledning.

Skriv en kommentar
Informasjon gitt til referanseformål. Ikke medisinske. For helse, kontakt alltid en spesialist.

mote

skjønnhet

relasjoner