Nasjonale kostymer

Tatar nasjonal kostyme

Tatar nasjonal kostyme

bli med i diskusjonen

 
Innholdet
  1. historien
  2. funksjoner
  3. arter
  4. elementer
  5. klut
  6. bilder

Den tradisjonelle kostymen var, er og vil forbli en av de mest slående indikatorene på en persons tilhørighet til en bestemt nasjon.

Til tross for at mote ikke står stille, og det ofte er umulig å skille en europeisk fra en asiatisk av klær, forblir den nasjonale kostymen stolthet og rikdom i alle nasjoner, og tradisjoner knyttet til produksjonen videreføres fra eldre generasjon til yngre.

historien

Tatar kostyme er et veldig generelt konsept som forener nasjonalt klær av forskjellige undergrupper av tatarer, inkludert krim. Volga Tatars, samt østlige tradisjoner og religion, ga stor oppmerksomhet til utseendet på kostymen.

Utseendet til kostymen ble sterkt påvirket av tatarernes nomadiske livsstil. Klærne ble utformet slik at det var behagelig å ri i det, det var ikke kaldt om vinteren og ikke varmt om sommeren. Hun skulle være ganske lys og vakker. Til skred ble pels, naturlær, kamel eller lamfilt og klut brukt.

I dag er nasjonal kostyme sjelden sett på gatene i Tatarstan. Oftest kan det ses som dans- eller sceneklær.

funksjoner

Tatar nasjonal kostyme, i tillegg til at den består av en skjorte, en kjole og bukser, har en mer særegenhet: den sys i et ganske begrenset fargespekter. Disse er hovedsakelig kirsebær, blå, hvit, gul og grønn.

For kjole, hodeplagg og sko preget av rikelig bruk av innredning. Vanligvis er det brodering med gulltråd, perler, mynter. Det tradisjonelle ornamentet for broderi er floral.

arter

Mannlige og kvinnelige nasjonale kostymer ser litt annerledes ut enn hverandre. Hoveddelen av kostymen er en bred tunika skjorte med laterale kiler og en dyp hals på brystet. Kazan Tatar cutout erstattet stand-up kragen. Skjorten var ganske lang, bred og slitt uten et belte. Kvinne tunika pleide å være enda lenger - omtrent til anklene.

T-skjorte kan være ull, bomull, silke eller til og med brokade. For sin dekorasjon ble fargede bånd, forgylt flett, delikat blonder, perler, etc. brukt. Under kvinnens skjorte ble brystdelen (cuccoche eller tesheldrek) lukket og dekket brystets hals. Blomstrer ble sydd av grovt linnet stoff: For kvinner fra monofonisk materiale, for menn - fra stripete.

Yttertøy slitt på skjorten, var nødvendigvis svingende. Den har en lett montert silhuett, sidekile og luktes på høyre side. Et obligatorisk element for yttertøy var et strikket eller tekstilbelte.

Kvinner kostyme var forskjellig fra mennets eneste lengde og innredning - den var dekorert med pels, broderi, appliqués, etc. Over skjorten hadde kvinnene kamisoler (badekåper, svingbluser) knelengde eller midtlår. Camisole kan ha ermer eller være uten dem. Hemmen, ermene og armhullene ble dekorert med flett, fjær, mynter, etc.

Tunet og ermene i tunikken ble dekorert med store flammer. Pass på å bruke et stort antall smykker: øredobber, ringer, ringer, monisto, anheng, etc. Den ermeløse jakken, slitt over skjorten, ble sydd av fløyel og dekorert med pels eller gyllen flett.

Mannlig hodeplagg besto av to deler: bunnen og toppen. Skullcap, som en felthatt (kalpak), pelshatt eller turban ble satt på, ble plassert på under- eller hjemmedekorasjoner.Kalpak - en kegleformet lue, noen ganger med buede marginer. Denne hatten ble slitt av aristokrater, dekorert med fløyel eller satin på utsiden, og innsiden ble foret med hvit myk filt. Lyse, flerfargede skullcaps var ment for unge, middelaldrende og eldre tatarer hadde vanlige modeller.

Hodetelefonen på kvinnen pekte på sin sivilstand. Unge jenter hadde samme type tekstil eller en pelshatt "takiyu" eller "burek", som var dekorert med broderi og dekor av perler, sølv, koraller. Hodet på gifte kvinner ble dekorert med en helt annen hodeplagg, som besto av tre deler. Den nedre delen var ment for å fikse håret (kvinner hadde 2 fletter), så gikk et slør på og til slutt en bandasje, en bøyle, et skjerf eller et hette som festet sløret.

Som en nasjonal sko brukte tatarer støvler (leser eller ichigi). Uformelle modeller var svarte, festlige sko dekorert med ornamenter i mosaikkteknologi. Som en arbeidssko brukte en slags russisk bast (chabat).

Den nasjonale kostymen har aldri vært uten smykker. Det var mange av dem, og de ble båret av både menn og kvinner. Disse var store gullringer, sel, ringer, beltespenner, kvinneskjøter, øredobber, anheng, ringer, etc.

Barneklær var nesten det samme og ble ikke delt inn i klær til jenter og gutter. Den eneste forskjellen var fargegruppen. Kostymen til jenter ble sydd i lyse, fargerike farger: rød, grønn, blå. Kostymen til gutten ble laget i mer begrenset nyanser av blått eller svart. Med barnets vekst endret den nasjonale kostymen gradvis: smykker ble lagt til, hatter og sko ble endret.

ferie

Kjoler til feiringer eller spesielle anledninger er forskjellige fra hverdagslige, først og fremst materialet de er syet av og en overflod av innredning og dekorasjoner.

Fargen på brudekjole kan være hvit, så vel som rik grønn, burgunder eller blå, i henhold til tatariske tradisjoner. Et annet alternativ er også mulig: en snøhvit kjole + støvler og en kamisole, laget i en av de oppførte farger. Hodet må nødvendigvis dekkes med et bryllupsløyfe eller en brodert kalfak.

En mans brudekjole utføres som regel i mørk blå farge og er brodert med nasjonale ornamenter ved hjelp av gulltråder. Headdress er nødvendig.

Moderne brudekjoler, selv om de ofte sys ikke i europeisk stil, vil definitivt beholde den nasjonale smaken og lojaliteten til de gamle tradisjonene. Dette manifesteres i klassisk stil, lengde, tilstedeværelse av smykker, tradisjonelle ornamenter, etc.

Den tatariske danseklæringen gjennomgikk også visse endringer. Det kan være kortere enn det klassiske, være laget av andre materialer, men den nasjonale stilen forblir likevel. Fur vest razdetayk, tradisjonell hatt med en dusk eller slør, tradisjonelle ornamenter - alt dette gjør kostymen for dans veldig gjenkjennelig.

I moderne stil

Tiden står ikke stille og den gamle nasjonale kostymen er noe modifisert. En stilisert tatar kostyme kan ha en annen design eller lengde, men det må bevare detaljer som er gjenkjennelige for tradisjonell antrekk.

For eksempel, et ornament, oftest vegetativt. Obligatorisk cap - kalfak. Den kan ha en litt annen form, skreddersydd til kjolen selv eller være monofonisk. Sørg for et stort antall smykker - og på drakten, og jenta.

elementer

Kostymen selv, uansett om den er gammel eller moderne, nødvendigvis består av flere elementer: en skjorte (kulmek), harembukser (Yaschtyn) og yttertøy.

Avhengig av klassen eller den materielle situasjonen til en person, varierte kostymen i antall og mangfold av dekor, broderi, materiale som ble brukt og prisen for den.Kostymen ble dekorert med broderi, dekorert med farget perler, perler, satengbånd og pels.

Hodeplagg anses å være et viktig element i tatarisk drakt. I menn og kvinner har han sin egen. I tillegg har unge jenter og gifte damer også forskjellige hodeplagg.

Støvler ble betraktet som nasjonalsko av tatarene. De ble slitt gjennom hele året. For sommeren ble det brukt mykere skinn, damestøvler ble dekorert med applikasjon og broderi.

En viktig detalj av den nasjonale kostymen er et belte. For dekorasjon ble store spenner eller broderier laget av gull eller sølv brukt.

klut

Avhengig av om kostymen var uformell eller festlig, ble forskjellige materialer brukt til å skreddersy.

Everyday outfits ble sydd av bomullslinne eller homespun klut. Sau ull eller bomullsull ble brukt som varmekilde for yttertøy. Elegante skjorter og kamisoler ble sydd fra brokade, silke og ull. De var dekorert med gullfletting, blonder, dyr broderi. Skinnet av sabel, arktisk rev og rif gikk til mål.

bilder

Tatar festlig kostyme er laget i samsvar med dagens mote trender. Stilen, lengden, hodeplagg og dekorasjon var uendret.

Tatarens festlige antrekk er umulig å forestille seg uten en overflod av smykker! Snøhvit tunika på gulvet er dekorert med rik gullkledning. Festlig brokade eller fløyelskaft og hatter er også dekorert med gull.

Skriv en kommentar
Informasjon gitt til referanseformål. Ikke medisinske. For helse, kontakt alltid en spesialist.

mote

skjønnhet

relasjoner