Nasjonale kostymer

Utmurt nasjonal kostyme

Utmurt nasjonal kostyme

bli med i diskusjonen

 
Innholdet
  1. Historie og funksjoner
  2. Farger og innredning
  3. Menns drakt
  4. Dame kostyme
  5. ornamentikk

Den nasjonale Udmurt kostymen er et symbol på flid og nøyaktighet. For å fylle brystet med brudgaven, lærte jenter fra 6-7 år å snurre, og et vev var hovedassistenten i denne saken. Og så ble de i 16-17 år kunsthåndverkere og håndverkere av alle handler, de kunne lage både hverdags kjoler og bryllupsklær. Og alle som ønsket å gifte seg, skulle ha hatt i butikk og gaver til fremtidens mann og hans slektninger. I brystet av hver selvrespektende jente var det generelt mer enn 40 forskjellige antrekk.

Historie og funksjoner

Kostuumet til Udmurts er en vakt og beskyttelse mot onde ånder. Som Udmurts er delt inn i nord og sør, og deres kostymer varierer i farge, elementer og materialer.

De første klærne til barnet var mors skjorte for datteren, og far til sønnen. Opptil tre år gamle barn hadde eldre klær. Det var ikke så mye sparing som det var for å sikre barnets komfort, fordi de slitte og utslitte klærne ble myke og den nye grove fiberen ikke gledet den delikate huden.

Tidligere var det en enkel skjorte. Northern Udmurts brukte lin for produksjonen, og sørlige - hamp. Saueskinn, lerret og klut er også brukt og laget hjemme. Til kulden brukte ulltrådene. Av dem vevde shortsdarem, som var slitt over skjorten.

Over tid ble silke og satin brukt. Dette stoffet brukes til ferie kjoler.

Etter krigen begynte den nasjonale kostymen å forsvinne i bakgrunnen med fremveksten av fabrikkvævingen. Håndarbeidet opphørte å bli verdsatt og pengene gikk i omløp.

En interessant funksjon av kostymer er at når håndverkskvinneren fullførte sitt arbeid, gjorde hun sitt merke fra en gjeng med tråder (chuk). Det var en slags merkenavn. Det var ikke tillatt å kopiere en slik drakt.

I dag er homespun canvases igjen etterspurt og verdifull, historien blir gjenopprettet. Nå har hver utmurt kvinne av mote sin egen moderniserte versjon av Udmurt nasjonale kostyme med sin iboende fargevalg og innredning.

Farger og innredning

Kostymen til den nordlige Udmurts inneholder tre farger: hvit, svart og rød.

Southern Udmurts ble preget av sine lyse, flerfargete kostymer. Disse inkluderte både hvit og rød, og grønn og brun.

Klær og hatter ble dekorert med perler, perler, mynter, bånd, broderi med fragmenter av amulett og nasjonale mønstre.

Broderi på menns skjorter viste arten av deres aktiviteter og hadde også rollen som verge.

Menns drakt

Menn kledd enkelt. Den tradisjonelle kostymen besto av en skjorteskjorte, stripete bukser og et belte. Skjorten var hvit med et trim, så oppstod et lite rutet homespun stoff. Bukser (erez) Udmurts var nær i kutt på fabrikken. Vinterversjonen av buksene var laget av ullspinner.

En festlig versjon av kostymen er en hvit skjorte, med en rød trim i form av striper på ermene, og langs bunnen av skjorten. Bukser svart / svart i svart / hvitt. Det brede beltet er bare rødt eller iriserende vevd.

Om vinteren, over en skjorte, hadde de en montert korthår. I den kalde hadde sukman - kaftan eller hertugene. Over alt dette hadde de saueskinnbelter omgitt av kilebelter og belter. For lange avstander var det også et langt saueskinnsjakke med stor krage.

Hodeplaggene var en lue av klut eller en hat av filteskinn eller ull (izy). Sko var kurv laget av bast - sandaler, de ble senere erstattet av støvler, og om vinteren ble støvlene reddet.

Dame kostyme

Dameklær varierte på flere måter:

  • bosted (nordlig, sørlig);
  • alder av eieren
  • ekteskapelig status.

Northern Udmurtki adopterte klærne til Perm-folket. Basen på kostymen til den nordlige Udmurka var en derem - en lang tunika-lignende skjorte. Over det var en kabachi kledd - en rektangulær bib med nasjonalt broderi, en shortdarem - en kappe og en azkyshet - et forkle uten topp, festet på et belte og et vevet belte eller belte med broderi.

Kabachi var et element av klær for gifte kvinner, de ble erstattet av appliqué musarezés - brystplater laget av stykker stoff med broderi, dekorert med knapper og mynter.

Om vinteren var han oppvarming av keelym shorthair - en kaftan over en skjorte og et saueskinn av rød eller svart farge.

Hodetelefonen kombinerte flere elementer: en lue, et sengeteppe og et pannebånd. Grunnlaget var takya - en kappe dekorert med mynter. For jenter var det en lav Kotres takiya, men for eldre jenter var hun allerede høyere - Kuziales takiye. De hadde også bandasjer dekorert med bånd og broderi, og gifte kvinner hadde på seg yyr kotyr eller vesyk kyshet - broderte skjerf.

Sørlige representanter for republikken Udmurtia ble preget av varierte stoffer. Klærne deres er nær tartarene og baskene.

Grunnlaget for drakten - korthår - en trapezoid kjole med en smal hylse. Kanten ble dekorert med bånd og ruffles. På brystet var en kykrak - en brystplate i form av en halvmåne med mynter. Over hadde ayshet - forkle med lukket bryst. Caestem - en ermeløs kaftan og zybyn - en kaftan varmet til kjølighet, og om vinteren hadde de et saueskinnsjakke.

Hvis daglige klær var lyse og fargerike, var brudekjole for det meste hvit.

Hodeplaggene inkluderte caps, pannebånd, håndklær, ayshony - hatter med høy panne, skjerf. Southerners hadde sofistikerte hatter. På toppen av hodebåndet, dekorert med perler og bånd, sett på et skjerf. Ved bryllupet hadde bruden ayshon, og på toppen - sylyk - et bredt brodert lerret, dekorert med frynser. Jenta hadde på seg dette settet til hun ble mor, og også gifte kvinner hadde på seg et brodert håndkle på toppen med et lommetørkle.

Det ble antatt at hvor mange barn som ville være i en familie avhengig av antall celler i en Udmurk-drakt, jo mer jo bedre.

Chugles ble slitt på føttene - strømpebukser laget av hvitt eller blått sengetøy. På toppen ble oppløst med Binalton-blokker av hvitt til kneet. På menn var de større, senere ble det strikket lange sokker med lyse mønstre. Bast sko ble også betraktet som tradisjonelle sko til kvinner; for helligdager ble de dekorert med fjær og perler, og senere ble de erstattet med festlige sko. Om vinteren setter de på seg støvler.

ornamentikk

Kvinners smykker fremhevet markant sine elskerinner. Lyse bibs med mynter tjente som verge for vertinne.

Hodebånd ble dekorert med lyse bånd, mynter og perler.

Hovedmaterialet til smykker var sølv - armbånd, øredobber, kjeder, ringer. Men perlene ble ikke tildelt slik oppmerksomhet. Men blant Udmurts var populære smykker som yyrpin-hvite skall, spilt rollen som amuletter. Slike ornamenter ble videreført fra senior til junior, som en familie arvestykke.

Giftede jenter gjemte håret sitt under lommetørklær og broderte håndklær, men jentene dekorerte sine skurker - band, bånd, smale striper med mynter.

Southern Udmurtki dekorert seg med et fottøy - en slynge over en skulder med sydd mynter. Men den nordlige ble lagt til den og røde perler.

Menn fra smykker hadde bare ringer, men ikke enkle, men med en generisk forsegling.

Den utmurt nasjonale kostymen med komplekse elementer og ornamenter blir restaurert og redone i dag. De moderniserte versjonene blir til enkle kjoler, skjørt og skjorter, men ornament og pectoral dekorasjoner er uendret. For øyeblikket har Utmurts kostyme en ny oppgang, og blir stadig mer populær.

Skriv en kommentar
Informasjon gitt til referanseformål. Ikke medisinske. For helse, kontakt alltid en spesialist.

mote

skjønnhet

relasjoner