Nasjonale kostymer

Usbekisk kostyme

Usbekisk kostyme

bli med i diskusjonen

 
Innholdet
  1. Funksjoner av den usbekiske nasjonale kostymen
  2. Menns nasjonale kostymer i Usbekistan
  3. Tradisjonelt usbekisk klær til kvinner og jenter
  4. Rollen til den nasjonale kostymen i vår tid

Funksjoner av den usbekiske nasjonale kostymen

De nasjonale klærne til befolkningen i Usbekistan kombinerer overraskende funksjonene som er felles for alle østlige folk og har sine egne individuelle og unike egenskaper.

Selv om den uzbekke nasjonale kostymen over tid har gjennomgått modifikasjoner, har den i sin moderne form bevart all rikdom av østlige folks kulturelle tradisjoner og den historiske forbindelsen, dypt forankret i antikken.

Et særpreget trekk ved den usbekiske kostymen var og forblir en dyktig broderi i gull. Slike antrekk er typiske for velstående mennesker. Populære var de gullbroderte usbekiske nasjonale klærne, som herskeren ga til hans tilhørighet, og mottok også slike gaver i retur.

For broderi i gull ble det bare brukt edle materialer, som silke og fløyel. Mønstrene ble brodert hovedsakelig på plantetemaer, og geometriske mønstre ble sjelden funnet i gullbroderte antrekk.

Ved hjelp av broderi med gulltråd ble ikke bare klær dekorert, men også hatter og sko. I dag er menns brudekjole i Usbekistan tradisjonelt dekorert med brokade med gull eller sølv.

Fargeskjemaet til den nasjonale usbekiske kostymen er ganske bred. Innbyggerne i forskjellige regioner i landet har sine egne fargeinnstillinger, men uzbeksene liker ikke mørke klær, fordi de tror at de er i stand til å tiltrekke seg problemer.

I følge kvinnekjoleens farger kan man dømme om ektemannens status. Velstående Uzbeks kledde sine koner i blå eller lilla kjoler, hustruene av håndverkere hadde grønne klær.

Et annet karakteristisk trekk ved de usbekiske tradisjonelle kjoler er valget av rike stoffer for sying - fløyel og fløyel.

Men kuttet av kostymer tvert imot er veldig enkelt og det samme for mannlige og kvinnelige modeller. Den er basert på jevne stykker stoff, som i enkelte fjerntliggende bosetninger ikke engang ble kuttet, men bare kom ut i en rett tråd.

Menns nasjonale kostymer i Usbekistan

Tradisjonelle elementer av menns garderobe i Usbekistan har alltid vært skjorter av forskjellige stiler og badekåper, som er bundet av bånd. Uzbeks har på bunnen bukser og lær støvler. Hodet i Usbekistan må dekkes ikke bare av kvinner, men også av menn, som er knyttet til den islamske religionen.

Hos menn brukes en turban eller kraniskap for disse formålene.

klær

En skjorte for hverdagsbruk kalles kuylak. I utgangspunktet var en slik skjorte lang og var under knærne, men senere endret stilen, og skjorten ble en standardlengde. Halskanten hadde to tolkninger: i første omgang hadde skjorten en vertikal spalt som kragen ble sydd på; i andre tilfelle var det en horisontal spalt i krageområdet og nå skuldrene.

Bukser som heter Ishton, var helt blottet for ekstra dekorative og funksjonelle elementer. Lengden på disse buksene, som ligner bukser, nådde anklene.

Menns kjole er kalt chapan og har en uniform stil for alle aldre og statuser, som ikke har endret seg i lang tid. For ulike årstider er det forskjellige typer badekåper - en tynn sommerkjole, en badekåpe med foring for lavsesongen og varme bomulls badekåper for den kalde årstiden. På sidene av kappen er det vertikale kutt for enkel bevegelse.

Braid og stoff av forskjellig farge brukes som dekorative elementer som sys langs kantene på kappen og på ermene. For å lukke kappen er det stropper. En sash brukes som et belte i nasjonale usbekiske menns drakter. Det er et trekantet bomull eller silke skjerf.

Fargen på sashen, som har navnet Belbog, valgte alltid lyse og kontrasterende nyanser for å få det til å skille seg ut på mannens kjole.

hodeplagg

Som hodeplagg, bærer menn i Usbekistan tradisjonelt Kulkh eller Dupe skullcap. Den mest populære blant alle skullcaps er hoveddressen til innbyggerne i Fergana Valley. Dens særegne trekk er et interessant blomstermønster brodert med hvite tråder på en svart bakgrunn.

I dag i Usbekistan fløyel eller bomullskallehull av blå, svart og mørkegrønne farger er i stor etterspørsel.

Tradisjonelt usbekisk klær til kvinner og jenter

Kvinners nasjonale kostyme i Usbekistan består av en kjole, bukser, kappe, som med menn og en hodeplagg. I tillegg smykker usbekiske jenter og kvinner seg med gull og sølv smykker. Tradisjonelle Kashgar-Boldak øredobber og buede øredobber, ringer og armbånd er laget i en utsøkt orientalsk stil. Kvinner har et korallkjede eller et myntkjede på halsen.

Hodesmykker er en annen utsmykning av usbekiske skjønnheter fra antikken.

klær

Kjoler fra den nasjonale kostymen i Usbekistan kalt kuylak ser ut som en tunika med rette lange ermer og nesten til hælene. Først i begynnelsen av forrige århundre oppstod et lite utvalg i stilene av kjoler: det kunne være mansjetter på ermene eller en krage kunne bli laget med et stativ. For å skreddersy denne delen av kostymen, er edel silke og satin tradisjonelt brukt.

Kvinnelige bukser var en obligatorisk del av garderoben for en jente nesten fra fødselen. Som i den mannlige versjonen, er buksene brede på toppen og taper til bunnen. Den nedre delen av beinet er dekorert med en flett med dusker.

I den kvinnelige versjonen av den nasjonale kostymen er typer av yttertøy litt større enn menns. Så kvinner kan ha på seg kjoler med samme kutt som en mannlig chapan.

I noen regioner i Usbekistan ble lange og utstyrte badekåper kalt rumcha distribuert. Uzbek kvinner bærer også Mursak - noe mellom en tunika og en badekåpe. Vanligvis Murrasak sys på en varm foring for kaldtider, opp til ankellengden og har et kutt med lukt.

For mindre enn to hundre år siden ble slanke badekåper med forkortede og avsmalne ermer kalt kamuflasje tatt i bruk. Samtidig ble sleeveless jakker nimcha blitt populære klær blant usbekiske kvinner.

hodeplagg

Kvinner i Usbekistan bruker hodeskalle som hovedtøy. I en tradisjonell kultur er to hodeskjoler slitt på hodet på en gang. En av dem er bundet til pannen, og den andre dekket. hodet

På 1800-tallet var kvinners hodeplagg komplekst og flerskiktet. Først ble det brukt et skjerf som hadde et hull i ansiktet, da ble et skjerf bundet på pannen, og en turban ble konstruert ovenfra. Kvinner fra edle familier hadde skjerf dekorert med gull eller sølv. I begynnelsen av forrige århundre mottok tradisjonelle usbekiske kranier med broderi av silke eller gull et bredt svar.

Når en kvinne gikk utenfor, måtte hun legge på seg en kappe på hodet for å skjule hennes kropps skjønnhet fra andre øyne. Senere ble kappen modifisert og omgjort til en burqa. I begynnelsen ble slektene på denne kappen ganske enkelt fjernet tilbake, og senere ble de helt syet sammen.

Obligatorisk attributt til burqa var chavaner - et nett vevd av hestehår, som er designet for å dekke ansiktet til en kvinne. Burqa og folket i hovedstaden var obligatoriske elementer av kvinneklær i muslimske land for alle kvinner og jenter, som begynte i en alder av ni år.Men i Usbekistan ble denne garderobeposten bare distribuert i byer, og selv da ikke overalt. Og med ankomsten av sovjetmakt begynte burqa gradvis å trekke seg fra usbekiske skjønnheters hverdag.

Rollen til den nasjonale kostymen i vår tid

I den moderne verden er klærne til innbyggerne i Usbekistan ganske forskjellige. Byboere og noen personer fra landsbyen, spesielt for utdannet ungdom, foretrekker å ha moderne europeiske klær. Imidlertid, i moderne antrekk, søker Uzbeks å få et visst snev av detaljer som er typiske for deres land - jenter bruker tradisjonelle smykker, unge kan ha på seg skullcaps.

Folk respekterer tradisjonene og bærer klærne til sitt folk eldre mennesker, spesielt de som ikke bor i byen. Men ved slike arrangementer som bryllup eller en nasjonalferie er kostymen fortsatt en obligatorisk attributt, som taler om de uzbekiske folks rike tradisjoner som dette folket respekterer.

Skriv en kommentar
Informasjon gitt til referanseformål. Ikke medisinske. For helse, kontakt alltid en spesialist.

mote

skjønnhet

relasjoner