Nasjonale kostymer

Chuvash nasjonal kostyme

Chuvash nasjonal kostyme

bli med i diskusjonen

 
Innholdet
 1. Historien om den tjuvske folkedrakten
 2. Materialer Chuvash kostymer
 3. Kostymefarger
 4. Design antrekk
 5. Kvinners smykker med perler
 6. sko
 7. Moderne mote av Chuvashia

Historien om den tjuvske folkedrakten

Dannelsen av den tsjuvashiske kostymen fant sted under påvirkning av stedet der tjuvasj bodde, som tok over mange av de små tingene og detaljene av klærne til de nærmeste naboene. Tradisjonelle antrekk av virussen (de er den øverste sjuvash) fra Cheboksary-regionen, likte sterkt på kostymer fra det fino-ugrikiske folk i Russland med deres enkelhet og moderate designelementer.

Gressrotene Tjuvash, de er de samme antars, brukte forskjellige fløser under skredder av kjoler og kostymer, og forkleets farge var mettet rødt. Håndklær og forklær hadde et uvanlig broderi med fargede tråder av forskjellige nyanser. Kostymer, kjoler, brystplater og hodeplagg av tjuvasjene i Samara-regionen har mange likheter med de nordlige kostymer fra Mordovian.

Materialer Chuvash kostymer

Ganske lenge har tjuvash engasjert seg i produksjon av stoffer og forskjellige naturlige fargestoffer alene. For å fargegjøre garn var det nødvendig å tilbringe mye tid, på grunn av hvilken hovedfarge på draktene og kjolene var en vanlig hvit farge.

Snart fikk antar anilinfarger, noe som i stor grad lette prosessen med farging av garnet, og dette ga impuls til utviklingen av produksjonen av slikt materiale som pestryad. Så ble klærne fra stammen erstattet med vanlige hvite drakter. Viryals brukte ikke pestelen i det hele tatt i produksjon av klær og kjoler.

Kostymefarger

Den hvite fargen personifiserte renheten og var den viktigste i tradisjonelle kostymer og sjuvashjoler. En fersk hvit skjorte ble brukt til ulike helligdager og festligheter. Den grunnleggende hvite fargen ble ofte kombinert med rik rød, som også symboliserte renhet, hellighet og liv, og nesten alle sømmer av dragter og kjoler ble dekket av rødt tape.

For fremstilling av klær, brukte tjuvasen et spesielt stoff laget av tråder av forskjellige farger (dette stoffet ble kalt pestryad) og i kjoler og skjorter laget av slikt materiale begynte å kle seg både for ulike feiringer og for vanlig arbeid i feltet. Den eldre generasjonen var ekstremt misfornøyd og bekymret for dette, på grunn av hvilket et kategorisk forbud mot klær laget av lappeteppe noen ganger trådte i kraft, og i tilfelle brudd på denne regelen hylte overtrenden 41 bøtter med iskalt vann.

Design antrekk

En hvit skjorte (aka kepe) var et viktig element i både kvinners og menns nasjonale kostymer. Skjortenes utforming var ganske enkel: et hampduk ble dannet, og kiler ble sydd inn i sidene, som utvidet skjorten på bunnen. Skjorter til dame-drakter ble laget med en lengde på 120 cm og et hakk i midten på brystet. Herreskjorter hadde lignende kutt på sidene.

Menns drakter

I utgangspunktet ble tjuvskjorter med et belte for menn gjort gratis og lange (opp til knærne). Menns klær hadde en rekke rike og festlige broderier, appliqués og silke mønstre, mens de enkle kostymer, ikke beregnet på helligdager, var ganske lakoniske og strenge og ingen mønstre ble satt på dem.

I den fjerne fortiden måtte menn ha rene hvite skjorter for å gjennomføre hedenske ritualer.Med utviklingen av ny teknologi oppnådde den tjuvske folkedrakten for menn en krage og ble mer moderne, med glatte linjer med runde armhull. Menns kaftaner og hodeplagg beregnet for ulike ferier var rikelig innredet i bryst- og krageområdet, så vel som langs kantene på klærne.

Dameklær

Sjuvash tradisjonelle skjorter for gifte kvinner hadde ganske komplisert broderi av uvanlig form, mens hule med geometriske striper og striper ble preget av beskjedenhet og enkelhet. I løpet av ferien og vanlige hverdager hadde kvinner spesielle materialer med frynser, mønstre og striper på lårene, laget av silke og ulltråd.

Ugift porter hadde beskjedne antrekk uten broderi og mønstre, for ikke å distrahere oppmerksomheten fra sin egen skjønnhet.

Kvinners smykker med perler

Smykkomplekser med sølvmynter, perledetaljer og dyre steiner er:

 • kvinners hatter;
 • antrekk for nakken og brystet (i tjuvash, de kalles ama, alka, mai);
 • armbånd og ringer (de er sul og svovel);
 • lite speil, som er montert på beltet (Toker);
 • belte lommebok (enchenok)
 • suspensjoner på beltet (jes hure).

Bryllupskjole

Tjuvskjorten til bryllupet hadde følgende interessante detaljer:

 • Brudens kjole ble dekorert med perler, skall og mynter, og skapte et stort og komplekst mønster, supplert med en spesiell hodeplagg;
 • Brudens skjorte, forkle og yttertøy ble dekorert med elegant broderi. I tillegg hadde jenta ringer, armbånd, anheng og en veske med et lite speil på beltet hennes. (Det skal bemerkes at dette antikken veide ca 16 kg.)
 • Chuvash bryllup kostyme hadde en viktig detalj, for eksempel - en perchenchek (stort hvitt materiale eller et sengeteppe) med rike broderier langs kantene, hvor bruden oppholdt seg en viss tid, hvoretter sløret ble fjernet og jenta var kledd som en gift kvinne;
 • brudgommen kledd i en skjorte og en kaftan med et bredt fargebelt, og legger også på hansker, støvler og en pelshett med en mynt i pannen.

Barneklær

Barnas tjuv folkemusikk kostymer var kjent for rikdom og luksus broderi. Klærne til jentene var ganske enkle og ble dekorert med flett eller enkle mønstre som ble sydd på himmelen. Hodet var dekket med ordinære beaded ornamenter og fletning. Eldre jenter hadde perle smykker som var festet på beltet fra baksiden.

Kostymer til små menn var ganske enkle og avviket bare i lyse mønstre på kragen.

Kvinners hatter og sengetepper

I gamle tider ble kvinners sjuvashhatter representert av hatter og sengetepper.

Surpans (pannebånd) av forskjellige lengder, turban, sjaler og brudepiker, som var ment utelukkende for gifte kvinner, tilhørte sengetepper.

Den lange eller korte (med smalere mønstre) på bunnen av tjuvskjulet dekket helt på hodet, og kantene var sjenerøst brodert og dekorert med mønstrede striper, ornamenter og snørebånd. Survannene til tjuvhulloppløftene var ganske korte og ble dekorert med broderi på begge sider, som representerer interessante ornamenter brodert med tier, samt med frynser og perler i endene. Hodeplagg og hodebånd varierte ganske sterkt i grupper.

Smykker amuletter

I den rike nasjonale kostymen har Chuvashka mange små, men ganske viktige detaljer og ornamenter, som indikerer identitet, alder og sosial status for kvinner.

Tallrike ornamenter av kvinners kjoler (mynter, skaller, perler) er primært beskyttet mot onde ånder, fiender og ulike farer. For ferier eller bryllup hadde chuvashki et komplett sett med smykkeramuletter, som veide mer enn 10 kg.

sko

I sommersesongen hadde tjuvmenn menn og kvinner sandaler.Disse skoene ble vevd på ulike og heller listige måter, og derfor har noen modeller overlevd til i dag og er for tiden i museet. Med bastesko legger de på komfortable klutgarn. Når vinteren kom, rengjorde tjuvasen bastesko og satte på varme støvler, uten som det var rett og slett umulig å gjøre.

På slutten av 1800-tallet var det en tradisjon å gi et bryllup for lær støvler til sønner og skinnsko for datteren hennes, som senere donned ekstremt sjelden og elsket veldig mye.

Moderne mote av Chuvashia

For tiden har den tjuvske tradisjonelle nasjonale kostymen mistet sin relevans, og bare i noen landsbyer og landsbyer brukes tjuvskjoler under ferier eller seremonier.

Den nasjonale kostymen brukes ofte under ulike konserter og forestillinger av folkegrupper. Mote designere ikke lenger stole på tradisjonelle kostymer og skjorter i sine design, men bruker noen lignende bilder i deres forsøk på å produsere alle detaljer om folkemynter, ornamenter og mønstre.

Skriv en kommentar
Informasjon gitt til referanseformål. Ikke medisinske. For helse, kontakt alltid en spesialist.

mote

skjønnhet

relasjoner