Nasjonale kostymer

Yakut nasjonal kostyme

Yakut nasjonal kostyme

bli med i diskusjonen

 
innhold
 1. Historisk bakgrunn
 2. Funksjoner av kuttet
 3. Kvinner Yakut kostyme
 4. Nasjonal Yakut kostyme for menn
 5. Kostymer av innfødte Yakuts i dag

Nasjonal klær av forskjellige nasjonaliteter har ofte et klart inntrykk av ikke bare liv, livsstil, men også klimatiske forhold. For eksempel ble Yakut nasjonale kostymer laget spesielt for de vanskelige klimaforholdene i Norden. Selvfølgelig har det også et visst antall elementer lånt fra andre nasjoner, men dette gir ikke noe negativt inntrykk av Yakut-kostymen.

Historisk bakgrunn

Yakuts, som et nasjonalt samfunn, er langt den mest konsentrert i Yakutia og Krasnoyarsk territorium. Et lite antall personer av denne nasjonaliteten finnes i Magadan, Sakhalin og Amur-regionene.

Kostymer dateres tilbake til 1200-tallet regnes som de tidligste eksemplene på nasjonal klær fra Yakut. I utgangspunktet er det yttertøy med uttalt folkemynt, ornamenter og elementer. Den nasjonale Yakut-kostymen fra den tiden ble opprettet fra pelsen av blandede dyr, grov klut og silke og lær.

Allerede i den kristne æra (17-18 århundre) ble det tradisjonelle settet av yttertøy laget av skinn og pelse av husdyr, siden hovedaktiviteten til Yakuts var hest og storfeavl. Spesielt populære er ruskind, lær og pels av korthårede kjæledyr. For ytterligere oppvarming i spesielt frodige perioder, brukte Yakut-håndverkere dyreskinn med myk, langhåret pels. Denne versjonen ser mer ut som et dekorativt ornament av en klassisk nasjonal kostyme: pelsstrimler ble syet rundt omkretsen av yttertøy, som mansjetter på ermene, og også brede varme krager.

Funksjoner av kuttet

I hjertet av hver folkekjole er det ofte en rett silhuett med de samme ermene. Den tradisjonelle Yakut kostymen er ikke noe unntak.

Men i "design" er det flere variasjoner:

 • onolokh, buktaah. Yakut håndverkere, uten unødig forlegenhet, lagde grunnlaget for denne typen skreddersy, spesielt skreddersy av klær til det russiske militære og ivrige reisende. Selvfølgelig var det ikke uten rent nasjonal inneslutning. Navnet på et slikt snitt skyldes tilstedeværelsen av folder på baksiden - "ito" og den originale modellen på ermet - "buuk" (buffoon). Yttertøy (vanligvis en frakk), syet i henhold til dette prinsippet, ble brukt jevnt av både menn og kvinner. De viktigste materialene for produksjonen av de nasjonale kostymer fra Yakut fra denne kutten var: lær og dub (kinesisk papir stoff) - for menn; pels og ruskind (avhengig av sesong) - for kvinner. Velvet striper på kragen og mansjetter tjente som trim;
 • kytyylaah. Vises i hverdagen Yakuts mye senere enn den første typen kutt og skiller seg fra det i bare noen få detaljer. For eksempel, dobbel bred klut stripe, som var plassert på kanten av den øvre nasjonale klær.

Hovedtrekk ved kvinners sommerjakke, laget med kjolehalsnitt, er tilstedeværelsen av røde tråder i ornamentet, som pryder omkretsen av klær og ermer. I de mannlige modellene, bygget på samme prinsipp, er det strengere og kjedelige farger;

 • tanalay. En av de eldste typer kutt. Tradisjonell Yakut vinter klær, som var laget av rovdug (hjort eller elg suede) ved hjelp av pels pelsdyr. Egenskaper av denne kuttet er i nærvær av en pels skulderrem, som befant seg i krysset i ermet og ermhullet.Kutt på sidene, smykker laget av skinnende metall i form av pendants i livet. Noen historikere insisterer på at denne typen kutt var typisk for brudekjoler.

Generelt var Yakut-kvinners nasjonale kostyme ikke veldig forskjellig fra menns ene. De viktigste forskjellene kan kalles fargeytelse, tilstedeværelse av ekstra dekor, bruk av forskjellige materialer.

Kvinner Yakut kostyme

De viktigste materialene for produksjon av tradisjonelle antrekk av kvinner i Yakutia:

 • hver dag - praktisk og slitesterk chintz og satin;
 • festlig - dyr, vakker og skinnende silke og sateng;
 • Yttertøy - pels, ruskind med dyktig tillegg av stykker silke eller pels nasjonale ornamenter.

Den nasjonale pelsjakken til en voksen Yakutyanka kalles Sanyakh, den er sydd fra skinn av ville dyr: sabel, ulv, wolverine eller rev. Dette er en av de viktigste elementene i brudekjolen. På ryggen ble huden lagt på en slik måte at et mønster i form av spredt vinger ble laget av pels.

Generelt bestod den klassiske Yakut kvinnens bryllupsklær av grunnleggende elementer:

 1. Annah er en spesiell klut som dekker ansiktet.

 2. Coat av grov klut.

 3. Skinnpantalonger dekker stort sett bekkendelen av bruden.

 4. Den leggings er spesielle leggings laget av huden av et vill dyr, som lignet støvler, men endte på ankelen, hadde ikke en fotdel.

 5. Fur doha - varm myk pelsjakke.

 6. Den tradisjonelle hodeplagg, som lignet en militærhjelm i kutt og utseende.

 7. Et stort antall dekorasjoner. Dette elementet blant Yakuts ble ansett som en av de viktigste i kvinneklær. Samtidig ble alt dekorert: klær, sko, hode, bryst, hender. Yakut beadwork er spesielt populært i dag. Dens grunnlag er overført fra mor til datter.

Kostymen til yakutianochka var akkurat den samme som for en voksen kvinne. For jenta ble preget av bruken av kanten av omkretsens omkrets.

Nasjonal Yakut kostyme for menn

Klær for menn var selvsagt forskjellig fra kvinner, særlig beskjedenhet. Hovedfunksjonen ble ansett som tilstedeværelse av pelsbekledning på ermene og kragen. Høyden av haugen i en slik finish kan nå maksimal ytelse. Hodeskallen ligner også nødvendigvis en hjelm i sin form, ble laget av naturlig pels og dekket ørene, kinnbenet og litt av hagesonen fra frost. På slutten av en slik Yakut-kappe flaunt fullmåne eller sola, som markerte fortsettelsen av løpet.

Yakut-gutter fra barndommen hadde nasjonalt klær, som helt og holdent gjentok, i kutt og dekorasjon, klærne til voksne menn.

Kostymer av innfødte Yakuts i dag

I den moderne verden for produksjon av nasjonalt klær, brukes et større utvalg av stoffer, teksturer og dekorasjoner. I dag er de en nasjonal skatt og praktisk talt et spesielt emne for stolthet og nasjonal kunst som er verdt museer og utstillinger. Disse er alltid dyre, høykvalitets tekstiler og pels, syet og trimmet i de beste Yakut-tradisjonene. Selvfølgelig er moderne designere langt nok unna den gamle arven, og gjør stadig sine egne tilpasninger, deres syn og kreativitet.

Yakuts bærer i dag nasjonalt klær nesten utelukkende på helligdager. Men smykker med perler og pelse fortsetter å være vant til i dag.

Skriv en kommentar
Informasjon gitt til referanseformål. Ikke medisinske. For helse, kontakt alltid en spesialist.

mote

skjønnhet

relasjoner