Nasjonale kostymer

Mari nasjonal kostyme

Mari nasjonal kostyme

bli med i diskusjonen

 
Innholdet
 1. Folkets historie
 2. Bryllupskjole
 3. Moderne Mari nasjonal kostyme

Nasjonal kostyme er ikke bare klær, det er kultur og historie for et folk, dets tradisjoner og livsstil. Et slående eksempel på dette er den mari-nasjonale kostymen, som gjenspeilet Mari-folkets ideer om harmoni og skjønnhet i livet.

Folkets historie

Mari-folket tilhører den finsk-ugriske språkgruppen og er de siste hedenske folket i Europa. Til tross for kristendommen vedtatt mange århundrer siden, utfører Mari-folket magiske og hedenske ritualer.

Folket er delt inn i tre territoriale grupper:

 • Fjell Mari av Republikken Mari El;
 • eng - Volgo-Vyatka region;
 • Øst-Bashkir-republikken og Priuralsky-distriktet.

Hver gruppe Mari i en drakt har sine egne egenskaper, forskjeller i dekorasjon og ornament, men generelt er alle elementene i folkeklær hos Mari de samme.

De viktigste delene av den nasjonale kostymen

En vanlig drakt består av en skjorte, bukser, et belte med pendants, hodeplagg og fottøy. I hverdagen er det vevde sandaler og på helligdager - sko laget av sau eller ku lær.

Modellen av festlige klær var ikke forskjellig fra hverdagsbruk - klærne kunne bare skilles fra bestemte pendler og dekorasjoner.

Tunikken, hoveddelen av noen Mari-antrekk, ble opprettet som følger: En linjemaskin av en viss lengde ble laget på hjemmemaskinen, så stoffet ble brettet i en halv og et hull ble kuttet for hodet. Uten å kutte ut armhullene ble en del av lerret bøyd i lengderetningen og syet sammen - på denne måten ble armene oppnådd.

I den kalde årstiden ble den nasjonale kostymen suppleret med følgende elementer: forskjellige typer kaftaner, et saueskinnsjakke, vintersko (følte støvler, sjeldnere støvler) og en varm lue.

Funksjoner av Mari folkedrakten

Mari kostyme, samt antrekk av noe annet nasjonalitet, har sine egne egenskaper og egenskaper:

 • Hovedfargen er hvit med sprut av svart, burgunder og brunt broderi. I senere perioder begynte rød å dominere i nasjonal kjole - den ble oppnådd ved å koke visse planter.
 • Geometriske og blomstrete ornamenter, som symboliserer tilhøringen av brukeren av klærne til en eller annen sosial gruppe, var mer tilstede i broderiet. I tillegg ble ritualsymboler kryptert i broderi, og bringte lykke til og velstand.
 • Mari-kostymen falt under påvirkning av russisk kultur og lånte mye av det: for eksempel, i senere perioder begynte Mari å lage klær av bomull i stedet for av lin, som det var før.
 • Under noen antrekk, uansett om han er mann eller kvinne, ble bukser slitt.

Menns drakt

Menns drakt besto av en skjorte litt under knærne, et belte, en kaftan, lerretbukser og bastesko. På slutten av 1800-tallet ble lengden på skjorten redusert - på denne tiden nådde tunikken bare midt i låret.

Når det gjelder buksene, ble de sydd på forskjellige måter i forskjellige Mari-grupper. Eng og fjell Mari sydde smale bukser og østover.

Kaftans var en integrert del av garderoben: om sommeren var de laget av sengetøy og på vinteren - av klut. Som regel var kaftanene svart og hvite.

Det er bemerkelsesverdig at halsen på underkjolen var bundet med et spesielt ornament som beskytter mannen mot onde krefter og det onde øye.

En integrert del av kostymen var en hodeplagg - om vinteren var dette en filthatt eller en ushanka om sommeren en hvit (festlig) og svart hverdag, som senere ble erstattet av en hette.

Dame kostyme

I motsetning til den mannlige kvinners antrekk var forskjellig et stort utvalg og unik skjønnhet av smykker og ornamenter.

Grunnlaget for kvinners klær var også en tunika skjorte, brodert med et pryd på brystet, ermene og hemmet. Betydningen av broderi symboler snakket om tilhører en transportør til kultur, sin sosiale status og sivilstand. I sjeldne tilfeller ble baksiden av skjorten dekket med et pryd.

Kvinner tunika ble dekorert med perler, knapper og fargerike bånd - jo flere smykker var på skjorten, jo mer en kvinne kunne være stolt av sin håndlagde ferdighet.

Under skjorten satt Mari-kvinner, som menn, på lerretbukser. Rasen avhenger av boligområdet - Øst Mari kledd i store bukser, fjell og eng - i smal.

Kvinnenes kaftaner er delt inn i sommer- og vintermodeller. Sommerkaftlengden nådde midjen på brukerens midje, vinterkaften var beregnet på å holde seg varm og hadde en rett tunikaform.

Hodeplagg i sammensetningen av kvinners Mari-folkedraktum spilte en viktig rolle og ble delt inn i to hovedtyper - jente og kvinne. Dekorasjon, modell og en bestemt type iført en hodeplagg indikerte status og stilling for Mari i samfunn og alder.

I gamle tider hadde gifte kvinner ornamenterte hodesko og sjaler, mens jenter hadde på seg lær og ullpenner, rikt dekorert med perler og mynter. Senere ble headscarves og bandasjer suppleret med andre stykker: en halvkuleformet takia, som en vanlig hodeskalle er slitt på, en rammekappe, en spadeformet, fyrtvanns og andre hodeplagg.

Obligatoriske elementer av kvinners drakt var følgende elementer: bib, forkle og belte. Disse elementene ble dekorert med varierte bånd, mynter, broderi og perler. Lommebøker, lommetørklær, spesielle lommer, fargerike håndklær, jernringer og øredobber og mye mer ble festet til beltet.

Forklær ble brodert med bånd, bånd og dekorert med mynter og perler. Bibs hadde forskjellige typer og former og besto nesten helt av mynter.

Som for sko, så for kvinner var det det samme som for menn - det er sandaler om sommeren og støvler om vinteren.

Kvinner Mari antrekk var vakkert, rikt dekorert med broderi og bånd og mynter. På egen forespørsel kunne en kvinne eller en jente også dekorere antrekket med ringer, perler, beltehåndklær og annet tilbehør.

Barnas Mari kostymer på mange måter minner om voksne, bare for barn mindre smykker og broderi hadde en beskyttende karakter. I jenters antrekk var det ofte lyse flommer på armene fra albuen til enden og i hoveddelen av klærne fra beltet til hodet.

Bryllupskjole

Den vakreste blant Mari blant alle typer kapper var en brudekjole. Den viktigste fargen på klærne er selvsagt hvit.

Brudgommen satte på seg ferieutstyret, omgav seg med et spesielt belte dekorert med mynter, og satt på en spesiell lue med buede kanter.

Brudens brudekjole besto av flere deler. En hvit kjole ble slitt på underkjolen;

Alle elementene i antrekket ble dekorert med mynter, bånd, perler, foret med pels, dekorert med lyse broderier og fargerike fletninger. Dekorasjonene hadde ingen grenser, bortsett fra overholdelse av tradisjoner og fantasi av mestere. Et rødt skjerf må være til stede på bruden - om sommeren er han bundet på taki om vinteren - på toppen av en pelshue.

Noen elementer i brudekjole er forskjellige for Mari av forskjellige grupper, men alle kostymer er de samme vakre og rikt dekorert.

Moderne Mari nasjonal kostyme

Tiden står ikke stille, og den mari nasjonale kostymen gjennomgår endringer, men selv i den moderne teknologiske alderen mister den ikke relevansen og populariteten blant representanter for mari-folket. Flere og flere unge setter på seg en nasjonal kostyme til bryllup, helligdager og høytidelige arrangementer, og viser dermed deres kjennskap til Mari-folks historie og kultur.

Den moderne Mari kostymen er litt forskjellig fra den tradisjonelle og har flere nye klær:

 • en rød vest dekorert med mynter og et ornament er slitt over en hvit tunika med kort ermet og brodert med gullbroderi;
 • Brudens brudekjole er en forkortet (kne-dyp) tunika og en hvit kaftan med grønn broderi i hemmet, slitt over tunikken. Dessuten er antrekket dekorert med floral design og en rekke bånd;
 • en festlig kvinnelig drakt ser slik ut: en satengkjole med erm-frills og en bib med et blomsterspor.

Uansett hvordan Mari nasjonale kostyme endres, vil han alltid bli rost og ærverdig av takknemlige etterkommere som ikke glemmer kulturen og tradisjonene til sitt folk.

Skriv en kommentar
Informasjon gitt til referanseformål. Ikke medisinske. For helse, kontakt alltid en spesialist.

mote

skjønnhet

relasjoner