Nasjonale kostymer

Moldavian nasjonal kostyme

Moldavian nasjonal kostyme

bli med i diskusjonen

 
Innholdet
  1. Kvinners nasjonale kostyme
  2. Menns nasjonale kostyme
  3. Varianter av belter

Den nasjonale moldaviske kostymen er et levende eksempel på den unike kreativiteten til folkemessige håndverkere, et utvalg av gamle skikker, bevis på den dype samspillet mellom den moldaviske etniske gruppen og nabolandene.

Ikke så lenge siden, var hver håndverkskvinne tvunget til å lage sin egen antrekk. Dessuten var ikke kopiering av intricacies og mønstre tillatt. Av mønsterets natur var fargeskjemaet, dekkets karakteristika, det mulig å bedømme jentens sosiale status, tilbøyelighetene til hennes karakter. En forutsetning var harmonien av kostymen med det generelle utseendet - fargen på øyne, hår, hodeplagg.

Naturlige stoffer fungerte tradisjonelt som materiale for produksjon: ull, lin, hamp og bomull.

Materialet på kostymen reflekterte familiens trivsel. Moldovans av beskjeden velstand brukte hamp stoff, og mer velstående - sengetøy eller bomull, som var mye mer øm enn hamp. Og lærene selv ble ofte laget hjemme. Brukt også silke til fremstilling av håndklær som serverte kvinner til å dekke hodet.

Moldavian kostyme ornamenter var direkte relatert til lokaliteten der denne nasjonen bodde. Jordfruktbarhet, mildt klima, rike høstinger - alt reflektert i broderi og mønstre på stoffet. Mønsteret i form av blader, blomster, druer i kombinasjon med det geometriske mønsteret av brodering skapte en unik smak av den moldoviske nasjonale kostymen.

Kvinners nasjonale kostyme

Sammensetningen av kvinners nasjonale kostyme inkluderer tradisjonelt følgende komponenter: en lue, yttertøy, sko, smykker og tilbehør, som varierer avhengig av forholdene.

Ulike detaljer på kostymen: dekorasjonens natur, kutten av ytterklærne, ornamentet og fargeskjemaet vitner ikke bare om sosial status og type okkupasjon, men til og med om alder.

Så giftede kvinner foretrukket kaldere farger, enkle kutt og beskjedne materialer. Jenter, tvert imot, hadde lyse og oppsiktsvekkende antrekk. Deres kostyme betyr ofte ikke å ha på seg hodeplagg og forkle.

Samtidig skal det bemerkes at noen aspekter av folks materielle og åndelige kultur, inkludert på kostymeområdet, bærer påtrykket av den demografiske strukturen til et bestemt etnografisk område.

Et stort antall ukrainere lever i den nordlige delen av Moldova, og i sør, sammen med Moldovanene, bor Gagauz og bulgarerne. Som et resultat av gjensidig utveksling av tradisjoner er elementer som er karakteristiske for andre etniske grupper, inkludert i den nasjonale kostymen til disse geografiske områdene.

skjorte

En av hovedelementene i den moldaviske kostymen er skjorten. Laget av hvitt stoff. Hun hadde et enkelt kutt, lignet en tunika med en firkant eller rund slit for hodet.

Skjorten ble ofte dekorert med et enkelt geometrisk eller blomstermønster. Fargeskjemaet er vanligvis representert med 2-3 farger, men monokrome mønstre og ornamenter var også hyppige.

Skjorten ble kuttet ut av tre rektangulære deler: baksiden, forsiden og ermene. For å sy den øvre delen ble det brukt mykt stoff, og den nedre delen var tykk.

skjørt

Det komplette settet av nasjonalt klær til kvinnen gikk utenom et skjørt. For det første var i popularitet en slags "katrina". Det var spesielt karakteristisk for nord for Moldova.Klut til denne typen skjørt sys ikke og pløyer en etasje etter hverandre. Dette lerretet ble festet til beltet. Jenter innredet i tillegg et kjørt med en lys lommetørkle. For det brukte bare den høyeste kvalitet ull peri-eller de lîna.

Katrina var av to slag. I det første tilfellet var topp og bunn av skjørtet forskjellig i farge, mens i den andre, var sidene og den sentrale delen forskjellig. Generelt ble hverdagsskjørt ikke skilt av lyse farger eller mønstre og var for det meste svarte eller brune. Den festlige versjonen av skjørtet ble signert og brodert med et blomstermønster og fargede tråder.

I den sørlige delen av landet hadde kvinner bare en skjørtkjørt. Grunnlaget for henne var to forkle laget av ull. Det fustete skjørtet ble syet av flere kileformede lerruter som var dekorert med flerfargede bånd. Moldovas kvinner begynte å bruke lerretskort på slutten av 1800-tallet. Ved utseendet på forkleet kan man finne frem til statusen til en kvinne. Jenter kunne bare ha på seg det etter bryllupet.

yttertøy

Vesten var typisk for sommeren, en pelsvest i pels trimmet for vinteren. Også varm ermeløs ble syet av pels, fra fåreskinn fra tykt stoff. Yttertøy stiler kan være svært varierte.

Lengden, farge, plassering av kuttene, antall spenner og festemidler varierte sterkt i ulike deler av Moldova. Men vanlig for yttertøy i alle regioner var et rikt maleri og broderi av klær. Flerfarget snørebånd, sateng og silkebånd, tynne snørebånd, applikasjoner, krysssting og satinsøm - alt dette kan bli funnet i folkedrakt.

hodeplagg

Hodeplagg ble brukt kun av gifte kvinner. Ved bryllupet ble brudens slør fjernet og den første hodeplagg ble gitt til henne.

Inntil dette punktet, jentene dekorert flettene bare med kranser av blomster eller til og med la håret løsne.

Det var to typer dressing: for de høytidelige anledninger "neframa" og hver dag cîrpa:

  • Sîrpa er en kompleks struktur med en base av en trefelt med ender i form av horn innpakket med et skjerf. Endene på skjerfet dekket skuldrene og brystet.
  • Neframa er en silke eller bomull skjerf bundet på forskjellige måter, men på en slik måte at de broderte og dekorerte ender er tydelig synlige.

Om vinteren hadde kvinner det samme hodeplagget, bare vevet dem fra tettere garn eller brukte mennlignende hatter med frynset dyrehelse.

sko

Moldavian fottøy var rawhide opinci. Bare strukket langs kanten av ledningen av lær. De ble slitt overalt.

Om vinteren hadde bare rike moldovanere støvler eller støvler. Sko til jenter var svært sjeldne. Syet bare i en høytidelig anledning, var de nøye oppbevart av flere generasjoner og passerte kvinnelinjen.

Menns nasjonale kostyme

skjorte

Menn hadde mindre lyse og fargerike klær. Bomull eller sengetøy ble slitt på forsiden og belagt med forskjellige belter.

Den eldste og mest populære var en bluse, ligner en tunika med en rund krage kuttet i midten. Unge gutter hadde stort sett rikelig innredede skjorter. Brodert med et lite lyst mønster av mansjetten, kantene på kragen og bunnen av skjorten.

Skjorten på coquetten kom inn i moten i begynnelsen av det tyvende århundre og ble etter hvert populært blant den mannlige befolkningen, forflyttet skjorten.

bukser

Det var flere typer bukser. I forskjellige regionale Moldova brukte ulike stoffer og stiler:

  • Izmene - Lette casual bukser laget av naturlige materialer (sengetøy, hamp eller bomull). Over tid gikk denne modellen inn i kategorien undertøy, slitt under de mer stramme buksene.
  • Iari-ull smale bukser med hvit farge hadde en veldig stor lengde på grunn av det de samlet på skinnene i mange folder. De var populære blant hyrderne i de nordlige regionene i Moldova.
  • Cioareci - vinterversjon av ullbukser, ofte innredet i beltet med et enkelt geometrisk mønster.
  • Meini - de varmeste vinterbuksene, sydd av saueskinn.Vanligvis hadde bare hyrder på grunn av det svært lange oppholdet i kulde.

yttertøy

Yttertøy, som kvinner, var ganske variert. Vester, ull og pels ermeløs jakker, ull langhårte strøk hadde også et variert kutt og materialer, avhengig av sesong. Herreklær varierte mer beskjeden mønster, færre smykker og broderi. Blomstrende bønder har råd til å sy en naturlig får fåreskinn pels.

Hettene til mennene var ikke så mangfoldige og besto av en kegleformet fårhatt om vinteren og en halm eller vilthatt om sommeren. Gutter i tillegg dekorert hatter med fjær eller blomster.

Varianter av belter

I Moldavias nasjonale kostyme, både menn og kvinner, var belter av stor betydning. De snakket, ga til bryllupet og trodde at det riktige beltet vil bringe lykke, velferd eller en god høst. I kvinner symboliserte de alder, hos menn, rikdom. Jentene omgir sine skjørt med silke eller satinbelter, og de eldre bondekvinnene hadde på seg ullene.

Menn fra rike familier gjorde belter å bestille. De brukte skinn med metallinnlegg, og de fattige brukte vanlig tau.

Ser du på Moldavias kostyme, slutter du aldri å lure på hvor mye glede og positiv energi de gamle mesterene klarte å investere i sine produkter. Selvfølgelig har den i den moderne verden bare et sted på helligdager, hendelser viet folkemusikk og museer. Et komplekst mønster, lyse farger, ulike elementer gjør Moldovans nasjonale kostyme et kunstverk.

Skriv en kommentar
Informasjon gitt til referanseformål. Ikke medisinske. For helse, kontakt alltid en spesialist.

mote

skjønnhet

relasjoner